#Brexit

May waarschuwt Britten: bereid je maar voor op ‘moeilijke tijden’

04 september 2016

Hoewel er de afgelopen tijd allerlei positieve cijfers naar buiten kwamen over de Britse economie en industrie, kan het na een Brexit nog wel eens moeilijk worden voor het Britse volk. Premier Theresa May wil het niet doen voorkomen alsof alles van een leien dakje gaat.

‘We zien een paar goede cijfers en betere cijfers dan sommigen hadden verwacht’ nadat de Britse kiezer besloot om uit de EU te stappen, zei de premier in een interview op BBC One.

Waarschuwing voor gevolgen

Maar ze waarschuwt alsnog voor de gevolgen die een daadwerkelijk vertrek met zich mee kunnen brengen. ‘Ik denk dat we ons moeten voorbereiden op het feit dat we misschien moeilijke tijden zullen beleven. Maar ik ben optimistisch.’ Ze is ervan overtuigd dat ze er een ‘succesverhaal’ van kan maken.

Onderhandelingen met de EU over een Brexit zullen niet beginnen voor 2017, benadrukte ze nog maar eens. Maar ze zullen er hoe dan ook komen. Op de vraag of May nieuwe verkiezingen gaat uitschrijven, gaf ze een duidelijk ‘no’. Dat is uitgesloten, want wat Groot-Brittannië nu nodig heeft, is in haar optiek stabiliteit.

Markt veert op

Eerder deze week werd bekend dat het met de rampspoed na de Brexit-keuze vooralsnog meevalt. Na het referendum in juni was er in eerste instantie sprake van een inzinking wat betreft de Britse industrie. De activiteit was in juli – een maand na de volksraadpleging – gedaald tot het laagste peil in 3,5 jaar.

Maar de markt veert al weer op. Het vertrouwen groeit, opdrachten stromen binnen. Dat is vooral ook te danken aan de lage waarde van het pond ten opzichte van de dollar. De Britse munteenheid is de laatste tijd overigens weer aan het stijgen.

De huizenmarkt zou instorten en economie zou klappen krijgen die het de komende tijd niet meer te boven komt: een paar van de waarschuwingen die klonken in de aanloop naar het Britse referendum in juni. Maar vooralsnog lijkt de aankondigde rampspoed erg mee te vallen >2016-07-02 12:43:32 A woman with her head, through a placard of the flag of Europe is pictured in the crowd as thousands of protesters take part in a March for Europe, through the centre of London on July 2, 2016, to protest against Britain's vote to leave the EU, which has plunged the government into political turmoil and left the country deeply polarised. Protesters from a variety of movements march from Park Lane to Parliament Square to show solidarity with those looking to create a more positive, inclusive kinder Britain in Europe. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE

Obama wil niet straffen

Er zijn wel wat kanttekeningen. Zien we hier een duurzaam herstel van de Britse industrie, of is dat nog te vroeg? Meteen na het positieve nieuws waren er geluiden dat het gevaar voor een recessie nog altijd niet is geweken, vooral omdat er nog zoveel onzekerheid bestaat. Wat doen handelspartners als de Verenigde Staten na hun waarschuwingen van voor het referendum? De Amerikaanse president Barack Obama liet er zondag in elk geval geen misverstand over bestaan: de Britten zaten helemaal fout met hun Brexit-keuze.

Ze staan, als het gaat om het sluiten van handelsakkoorden nog altijd achteraan in de rij, zei hij met zoveel woorden. In een gezamenlijke persconferentie met May op de G20-top in China meldde Obama dat hij niet van plan is de Britten ‘te straffen’, maar dat de profijtelijke handelsrelatie tussen beide landen wel kan ‘ontrafelen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.