#Brexit

Rampspoed na Brexit? Het valt allemaal wel mee

01 september 2016

De huizenmarkt zou instorten, de industrie zou tot stilstand komen en de economie krijgt klappen die het de komende tijd niet meer te boven komt: een paar van de waarschuwingen die klonken in de aanloop naar het Britse referendum in juni. Maar vooralsnog lijkt de aankondigde rampspoed erg mee te vallen.

Het Brexit-besluit van de kiezer bezorgde de Britse industrie in eerste instantie een flinke inzinking. De activiteit was in juli – een maand na de volksraadpleging – gedaald tot het laagste peil in 3,5 jaar. Maar er is nu sprake van een opverende markt, blijkt uit cijfers van Markit.

Orders Britse industrie stromen binnen

Volgens dit onderzoeksbureau heeft de Purchasing Managers Index in augustus een flink herstel laten zien: van 48,2  in juli naar 53, 3 in augustus. De Purchasing Managers Index, ook wel de inkopersindex genoemd, is een indexcijfer dat een indicatie geeft hoezeer inkoopmanagers op dat moment vertrouwen hebben in de economie. De opdrachten stromen weer binnen. Dat komt vooral door de sterke daling van het pond.

Inmiddels is de waarde van de Britse munteenheid aan het stijgen ten opzichte van de dollar, na het goede nieuws van vanochtend. Na de publicatie (om 10.30 uur Nederlandse tijd) steeg de koers ruim 1 procent, naar het hoogste peil van de afgelopen week. Het vorige kwartaal liet de Britse economie een groei van 0,6 procent zien, die naar verwachting het volgende kwartaal iets lager zal zijn. Een paar dagen na het referendum maakte de Londense beurs de aanvankelijke verliezen al weer goed.

Ook na Brexit willen Britten blijven controleren bij Franse stad Calais, om illegale migranten de oversteek te beletten. Lees verder >
De Britten mogen paspoortcontroles en patrouilles uitvoeren bij Calais - Foto: AFP

Nog altijd veel onzekerheid na Brexit

Maar is wel een kanttekening: volgens Markit is het nog niet duidelijk of de gemiste productie van juli is ingelopen, of dat het gaat om een duurzaam herstel. ING-econoom James Knightley waarschuwt tegenover persbureau ANP dat het gevaar voor een Brexit-recessie nog altijd niet is geweken. Er is immers nog altijd veel onzekerheid – een factor die de economie op lange termijn natuurlijk niet erg vooruit helpt.

Het daadwerkelijke vertrek uit de EU wordt maar uitgesteld. De Britse premier Theresa May zal artikel 50 – waarmee de Britten het proces tot uittreding starten – pas in 2017 in werking stellen, schreef The Times medio augustus. Na het beroep op dit artikel heeft de Britse regering twee jaar om onderhandelingen af te ronden. May heeft vaker aangegeven te kiezen voor een ‘zachte’ Brexit: met onderhandelingen hoopt zij de voor haar land best mogelijke deal in de wacht te slepen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.