economie

Waarom het grondpersoneel van KLM gaat staken

27 juli 2016Leestijd: 2 minuten

KLM vindt het ‘gezien de situatie van het bedrijf’ onverantwoord om in te gaan op cao-eisen van het grondpersoneel. Vakbond FNV vindt dat het snijden in personeelskosten moet stoppen en maakt bekend dat de grondwerknemers donderdag actie gaan voeren.

In tegenstelling tot de Franse tak van Air France-KLM, heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij in barre tijden groei doorgemaakt. Met steun van haar personeel, heeft KLM forse bezuinigingen doorgevoerd om het bedrijf beter bestand te laten zijn tegen groeiende concurrentie.

Nu het weer de goede kant op gaat met KLM, keert het grondpersoneel zich tegen verdere bezuinigingen. Gesteund door vakbond FNV, eisen de werknemers 1 procent loonsverhoging, met een minimum van 75 euro bruto per maand, meer vaste contracten voor uitzendkrachten en geen verslechtering van vakantie- en seniorendagen.

KLM wil in personeelskosten blijven snijden

Zakaria Boufangacha, bestuurder van FNV Luchtvaart, zegt tegen elsevier.nl het ‘kwalijk te vinden dat de directie de eisen van het grondpersoneel als onverantwoord bestempelt en daarmee angst onder het personeel zaait’. De FNV zegt dat de luchtvaartmaatschappij bijna een half miljard heeft gewonnen met bezuinigingen op personeelskosten en weigert nu tegemoet te komen aan de eisen van FNV om onder meer het loon van werknemers met 1 procent te verhogen.

KLM weigert terug te komen op voorgestelde besparingsmaatregelen maar staat wel open voor onderhandelingen. In het eerste halfjaar van 2016 maakte Air France-KLM 109 miljoen euro verlies. In een reactie tegen elsevier.nl zegt KLM-woordvoerder Manel Vrijenhoek dat om te kunnen investeren, groeien en werkgelegenheid en toekomstperspectief te behouden, zou het noodzakelijk zijn dat KLM haar kosten conform de afgesproken targets verlaagt door productiviteit te verhogen. Deze bezuinigingen zijn onderdeel van een groter bezuinigingsplan van Air France-KLM tot het jaar 2020.

Geen concessies aan veiligheid tijdens acties

Wel keerde het bedrijf een bonus van 400.000 euro uit aan de topman van het bedrijf. FNV heeft er nog voor gestreden om dit tegen te gaan, ‘uit respect voor de medewerkers’. De vakbond vindt dat het personeel, dat heeft geleden onder de bezuinigingen, het verdiende respect en waardering hoort te krijgen. Vrijenhoek reageert hierop dat de FNV zaken uit context trekt en dat vier andere vakbonden geen punt hebben gemaakt van de bezuinigingen.

De bezuinigingen die werden ingevoerd, waren gedeeltelijk ook om ontslag van personeel te voorkomen, maar er is nu vooralsnog een reorganisatie gaande waarbij duizend man mogelijk hun baan verliezen. Tijdens de gevoerde acties op donderdag zal er rekening worden gehouden met de belangen van passagiers en ‘zullen er geen concessies aan de veiligheid worden gedaan’. Over de aard van de acties is de FNV nog in bespreking, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen deze bestaan uit werkonderbrekingen en ludieke acties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.