KLM groeit door: stakende Fransen willen meeprofiteren

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Een demonstrant van Air France tijdens een staking in Parijs in oktober 2015. Foto: EPA

In plaats van bezuinigingen, zoals KLM-personeel wél heeft gedaan, koos de Franse tak van Air France-KLM ervoor om te staken. De passagierscijfers van Air France stortte daarna in, maar de Franse piloten willen wel dat de groei van KLM ‘eerlijk verdeeld’ wordt.

De dagenlange staking van Air France-piloten vorige maand, die van 11 tot 14 juni heeft geduurd, was voor de Franse tak van Air France-KLM niet zonder gevolgen. De staking, tijdens het EK voetbal, zorgde ervoor dat bijna een vijfde van de vluchten die dagen geannuleerd werden.

De staking kostte Air France zo’n 40 miljoen euro. Het aantal vervoerde reizigers daalde afgelopen maand met 6 procent, naar 4,3 miljoen.

De reden voor staking van de Franse tak was omdat de piloten het niet eens zijn met besparingsmaatregelen en een krimp van het vluchtaanbod. Het besparingsplan heeft als doel om Air France-KLM beter bestand te maken tegen groeiende concurrentie.

Hoe lang houdt verbond KLM en Air France nog stand? 

Met KLM gaat het goed

Bij KLM ging het afgelopen jaar juist heel goed. Met 2,7 miljoen reizigers heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij een groei van 4,7 procent doorgemaakt.

De stakers noemen het oneerlijk dat KLM mede door investeringen in nieuwe vliegtuigen en nieuwe bestemmingen een groei doormaakt. Ze vinden dat Air France ook recht heeft op deze ontwikkelingen.

KLM-directeur Pieter Elbers noemde de Franse acties ‘destructief’ omdat ‘Air France, net als KLM, juist bezig is om met al haar werknemers stappen te zetten op weg naar herstel’. Het personeel van KLM ging vorig jaar akkoord met flinke kostenbesparingen, juist een van de redenen waarom er ook kon worden geïnvesteerd.

Miljoenenschade

Het is niet de eerste keer dat de Fransen het werk neerleggen. In september 2014 kostte een reeks stakingen van Franse piloten Air France-KLM al een half miljard euro.

De huidige economische situatie van het Frans-Nederlandse bondgenootschap, Air France-KLM lijdt al jaren verlies, leidde al tot het opstappen van topman Alexandre de Juniac. Vrijdag maakte ook financieel directeur Pierre-François Riolacci bekend op te stappen, naar eigen zeggen omdat hij ‘elders in Europa een nieuwe uitdaging wil aangaan’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.