economie

Franse minister roept stakers op: verstoor EK niet

03 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De Franse stakingen, die het hele land al wekenlang teisteren, lijken ook het EK-voetbal te gaan treffen. De Franse minister van Verkeer Alain Vidalies vraagt de vakbonden vrijdag met klem om hun aangekondigde acties op te schorten.

Het is tijd om weer aan de slag te gaan, zei Vidalies op Franse radio. Al wekenlang gaan honderdduizenden de straat op om te demonstreren tegen een nieuwe arbeidswet van president François Hollande. Die moet het makkelijker maken voor bedrijven om werknemers aan te nemen en te ontslaan.

Dat moment hebben ook andere groepen Fransen aangepakt om te demonstreren. Sinds deze week staken de machinisten van SCNF: ze eisen betere cao-voorwaarden. Nu al rijden vier op de tien hogesnelheidstreinen niet. De Franse regering heeft nu onder meer voorgesteld meer rustmomenten toe te staan voor treinpersoneel. Volgens de minister moeten de tegemoetkomingen ruim voldoende zijn om te stoppen met staken.

EK komt eraan
Toch zullen ook tijdens het Europees Kampioenschap voetbal, dat begint op 10 juni, veel Fransen het werk neerleggen. De grote vakbonden hebben een landelijke dag van protest aangekondigd op 13 juni. Verder lijken vooral problemen te ontstaan in de transportsector.

Boze Fransen leggen het land plat

Piloten van AirFrance hebben aangekondigd het werk neer te zullen leggen na berichten van een nieuwe bezuinigingsronde en ook een groep Franse luchtverkeersleiders zijn van plan te staken. Vliegvaartmaatschappijen als RyanAir en EasyJet hebben al tientallen vluchten geannuleerd.

Frankrijk kampt ook nog eens met de gevolgen van grote overstromingen, de ergste in dertig jaar. Door het overlopen van de Seine werd verkeer in de hoofdstad gestremd en kan een deel van de Parijse metro niet worden gebruikt.

Amerika waarschuwt toeristen voor zomerterreur in Europa

Of het allemaal nog niet genoeg is, is er ook nog altijd sprake van het hoogste terreurniveau in Frankrijk. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde toeristen eerder deze week voor een verhoogde kans op aanslagen rond het EK.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.