Komt EK in Frankrijk in gevaar door voortdurende rellen?

27 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Een demonstrant in het Franse Lyon. Foto: AFP

Al dagenlang gaan vele tienduizenden Fransen de straat op om te demonstreren tegen een controversiële arbeidswet. Vakbonden dreigen nu ook het Europees Kampioenschap voetbal te verstoren, dat over twee weken van start gaat.

Donderdagavond was het opnieuw raak: meer dan 150.000 mensen namen deel aan demonstraties op verschillende plekken in het land. Nadat een deel van de actievoerders in Parijs gewelddadig werd, zette de Franse politie traangas in en het voerde het charges uit. Zo’n twintig mensen werden gearresteerd. In totaal pakte de politie de afgelopen weken 1.500 mensen op en raakten honderden politieagenten gewond.

Waarom treedt Hollande niet harder op tegen de vandalen?

Een flinke meerderheid van de Franse bevolking is tegen een nieuwe arbeidswet die is voorgesteld door de Franse president François Hollande. Die wet verlaagt de beloning voor overwerk en moet ervoor zorgen dat bedrijven werknemers makkelijker kunnen aannemen en ontslaan.

Ontwricht
De woede over de wet wordt niet alleen geuit bij demonstraties, veel Fransen hebben uit protest het werk neergelegd. Daardoor valt een kwart van alle treinreizen uit, zijn er problemen op luchthavens en rijdt de metro in Parijs komende week niet. ‘Onacceptabel dat ze het land stilleggen,’ klaagde de Franse premier Manuel Valls.

2016-05-26 14:11:56 Workers block the access to the nuclear power plant of Nogent-sur-Seine on May 26, 2016, during a protest against controversial labour market reforms that has already severely disrupted fuel supplies. With two weeks until France hosts the Euro 2016 football championships, the country has been paralysed by a series of transport strikes and fuel shortages that has heaped pressure on the deeply unpopular Socialist government. / AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Ook werknemers van Franse kerncentrales legden het werk neer. Foto: AFP

Als gevolg van de stakingen is ook de productie bij zes van de acht olieraffinaderijen gestopt, wat voor nijpende tekorten leidt. Volgens de ANWB biedt ruim de helft van alle 10.000 tankstations in Frankrijk een sterk verminderde hoeveelheid of helemaal geen brandstof meer aan. De Franse regering heeft besloten strategische noodreserves in te zetten om de tekorten op te vangen.

 

EK in gevaar
Pas als Hollande de wet schrapt, beloven de vakbonden te stoppen met de acties. Valls gaf donderdag voor het eerst toe dat aanpassingen aan de arbeidswet bespreekbaar zijn. Er is haast geboden bij een oplossing, want op 10 juni begint het Europees Kampioenschap voetbal in een reeks Franse steden. De vakbonden hebben al aangekondigd door te gaan met staken tijdens het EK, mochten ze dat nodig vinden.

Afshin Ellian: Europa, verdedig de vrijheid en richt een eigen CIA op

Toch zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve er vertrouwen in te hebben dat het EK niet in gevaar komt door de stakingen. Er wordt 90.000 man veiligheidspersoneel ingezet om alles in goede banen te leiden. Volgens Cazeneuve moet dat genoeg zijn om de dubbele dreiging van ‘hooligans en terroristen’ te bestrijden.