Premium Lock Geen Blauwe Zone, maar een eenzame weide

04 september 2023Leestijd: 4 minuten
Een boer melkt de koeien in Zuid-Zwitersland. Foto: ANP

Die eenzame boer die ploeterde op een bergweide, deed dat vroeger niet alleen, denkt Liesbeth Wytzes. Toen hielpen alle buren mee.

In het beeldschone bergdorpje waar we een paar dagen verbleven, op de grens van Italië en Zwitserland, waren tegen sommige muren overlijdensberichten van inwoners geplakt, zoals dat in die streken de gewoonte is. Soms hangt zo’n heel dorp er vol mee, hoe dichter je bij de plaatselijke kerk komt, hoe meer. Ik weet niet of die berichten ook in de lokale krant worden afgedrukt, maar het voordeel van deze gewoonte is dat iedere passant er kennis van kan nemen, en dat deed ik dus.

Bij de namen stonden foto’s, en de namen van de nabestaanden. Eén overleden meneer stond heel blij te kijken op die foto, met een enorme paddenstoel in zijn hand. Maar wat me vooral opviel, waren de leeftijden van de doden. Er was er werkelijk niet één jonger dan 80! Ik keek er met verbazing naar, want er hingen wel twintig van die dingen bij elkaar. Goh, dacht ik eerst. Ben ik misschien in een Blue Zone beland, zo’n streek waar de mensen extreem oud worden, meestal omdat ze vooral groente eten, nog wat te doen hebben en vooral veel pret maken met elkaar? Jaloersmakende gemeenschappen zijn het.

Overweldigend natuurschoon

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw