Premium Lock We hebben nepobaby’s hard nodig

13 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Linda de Mol en Johnny de Mol. Foto: Mischa Schoemaker/ANP/MMP

Het is mode om flink te schelden op nepobaby’s, de kinderen van bekende Nederlanders die hetzelfde vak uitoefenen als hun ouders. Begrijpelijk, maar niet terecht en ook niet eerlijk, denkt Liesbeth Wytzes. Want kinderen die het familiebedrijf voortzetten, bewonderen we wél.

De nepobaby’s. Het kan heel goed dat de lezer die uitdrukking nog niet kent, dus ik zal haar even uitleggen. ‘Nepo’ is kort voor nepotisme en ‘baby’ spreekt voor zich. Het gaat hier om de kinderen van beroemde ouders – soms allebei, soms één van tweeën – die moeiteloos hetzelfde vak gaan uitoefenen als die vader en/of moeder en vanwege hun afkomst voordeeltjes hebben in hun loopbaan. Of ze nu talent hebben of niet, het pure feit dat hun ouders bekend zijn, maakt hen interessant.

In de VS wemelt het van nepobaby’s

Dat fenomeen is niet nieuw, de betiteling wel. Heel goed gevonden, trouwens. In de Verenigde Staten, waar de term vandaan komt, wemelt het van de bevoorrechte nepobaby’s. Actrice Maya Hawke, dochter van acteurs Uma Thurman en Ethan Hawke; actrice Zoë Kravitz, dochter van actrice Lisa Bonet en popartiest Lenny Kravitz; actrice en ondernemer Gwyneth Paltrow, dochter van acteurs Bruce Paltrow en Blythe Danner; fotomodel Lily-Rose Depp, dochter van acteur Johnny Depp en model en zangeres Vanessa Paradis. Hele dynastieën ontstaan zo en de lijst is enorm lang. Ook in de politiek zie je het. De Kennedy’s! De familie Bush! Sophie Hermans!

Hermans

Lees deze column van Gerry van der List over de fractievoorzitter van de VVD: Het nieuwe elan van de VVD: de tassen van de premier dragen

Want dit fenomeen doet zich natuurlijk ook in Nederland voor. Neem nu de kinderen van volkszanger André Hazes, die zowat dagelijks in De Telegraaf staan met… tsja, wat ze nu weer hebben gedaan? De familie De Mol. Alle telgen van de koninklijke familie zijn nepobaby’s.

Ook in de journalistiek wemelt het ervan. Zo kan het gebeuren dat nepobaby Charlotte Remarque (dochter van Philippe Remarque, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, en Volkskrant-columniste Sylvia Witteman), in diezelfde krant een stukje schrijft over nog een nepobaby, namelijk Solomonica de Winter, dochter van schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher.

Het geeft scheve ogen, zulke kinderen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw