Liesbeth Wytzes Premium Corner

Waarom dat enorme gezicht in je kamer?

09 november 2022Leestijd: 4 minuten

Het is heel leuk om bij anderen naar binnen te kijken, om te zien hoe zij hun huis inrichten, vindt Liesbeth Wytzes. Maar het is wel een beetje jammer dat veel mensen elkaar naäpen. Steeds zie je dezelfde zaken terugkomen, zoals nu de afbeelding van hele grote gezichten.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Een van de vele mooie dingen van de Nederlandse volksaard, ervan uitgaand dat die er is, is de openheid waarmee het interieur aan iedere passant wordt getoond. Gordijnen open en naar binnen kijken, dat doen we graag en vinden we leuk, het is al heel vaak opgemerkt.

Wel een beetje in het geniep kijken

Een verklaring voor die openheid is dat de Nederlander graag laat zien wat hij thuis heeft staan, en zo ook aantoont dat hij niets te verbergen heeft. Dat laatste is natuurlijk onzin, maar goed. Iedereen kijkt graag even binnen bij een ander, maar wel een beetje in het geniep. Je gaat niet uren in de tuin van je buren, met de neus tegen het raam gedrukt, naar binnen staren. Dan zou je al snel met gierende sirenes worden afgevoerd.

Daarom snap ik heel goed dat veel mensen in Enschede nogal verbaasd waren toen bleek dat ze, ter beoordeling van de WOZ-waarde van hun huis, foto’s van het interieur aan hun gemeente moesten sturen. In deze ‘pilot’ door het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente werd specifiek om afbeeldingen van badkamer, keuken en wc gevraagd. Het viel bepaald niet in goede aarde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Er zijn grenzen aan wie bij je binnenkijkt

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.