Liesbeth Wytzes Premium Corner

Halloween? Niet leuker dan Sint Maarten

28 november 2022Leestijd: 4 minuten

Waarom maken we toch ruimte voor maffe dagen als Black Friday en Singles’ Day, vraagt Liesbeth Wytzes zich af. En waarom ruilen we prima feestdagen in voor minder leuke, uit andere landen?

Uit de Verenigde Staten komt veel moois deze kant op, zoals goede boeken, vooral heel spannende tv-series en geweldige wetenschappers. Maar ook een hoop zaken waarvan je denkt: hoezo? Zoals Donald Trump, een bepaalde vorm van politieke correctheid, de gewoonte het woord ‘wit’ te gebruiken in plaats van ‘blank’, extreem wokisme en een hoop onzin.

Lees meer over invasieve exoten: Indringers in onze natuur

Een voorbeeld van ongewenste onzin is het fenomeen dat de Amerikaanse feestdagen onze traditionele feestdagen overnemen, zoals ook de grijze Amerikaanse eekhoorn de inheemse roodgekleurde variant langzaam maar zeker naar de rand van de afgrond duwt. Het wordt anders, maar zeker niet beter. En het lijkt wel of we ons schamen voor onze traditionele feestdagen, zo makkelijk gaan we ermee om.

Liever geen connotatie met iets christelijks

In deze tijd van het jaar vieren we Sinterklaas en Kerstmis. Ooit was Sinterklaas een leuk kinderfeestje, waarbij de goedheiligman en zijn knecht een onwaarschijnlijke reis maakten met een stoomboot en vervolgens te paard alle daken afgingen om in elke schoorsteen cadeautjes te deponeren. Die kwamen dan in de open haard terecht, waarvoor ter beloning voor het paard een schoen met wortel was geplaatst. Veel kinderen hadden (en hebben) geen open haard, zij zetten hun schoen bij de radiator en zongen daar de Sint-liederen. De magische wereld van het kind.

Kerstmis was vooral een familiefeest, waar je je oude eenzame tante aan tafel vroeg en dat vervelende neefje. En je ging naar de kerk: eens per jaar moest dat toch kunnen. Maar Sinterklaas wordt kleiner en kleiner omdat de Kerstman, dikbuikig in een arrenslee en met een zak cadeaus, hem langzaam maar zeker een kopje kleiner maakt. Dat is nu eenmaal toch een minder beladen feest: zoals we weten zijn er mensen die Kerstmis nu lichtjesfeest of zoiets noemen: liever geen connotatie met iets christelijks. Terwijl het verhaal van Kerstmis en Jezus in de kribbe met de os en de ezel toch ijzersterk is.

In beide gevallen zijn de feesten, welke je ook viert, verworden tot eetpartijen van enorme omvang en daarbij een cadeautjeslawine. Al zal dat qua inflatie dit jaar wellicht meevallen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.