Zihni Özdil Premium Corner

Zihni Özdil: Zwarte Piet is racistisch, maar kleine dorpjes belagen helpt niet

26 november 2022Leestijd: 5 minuten

Staphorst moet zich doodschamen voor het geweld tegen vreedzame demonstranten, schrijft Zihni Özdil. Maar wie in een gesubsidieerde Grachtengordelbus het platteland gaat vertellen hoe het moet, zal niemand overtuigen.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

‘Ik vermoed daarom dat over enkele jaren elke gemeente een eigen invulling aan Zwarte Piet zal geven. Progressieve gemeenten zullen een kleurenpiet of helemaal geen Piet meer hebben. De rest van Nederland zal Piet juist extra zwart maken.’

Vergeeft u mij dat ik uit eigen werk citeer, maar dit schreef ik in 2015 in mijn boek Nederland mijn vaderland.

En zo profetisch was het niet. Wie de ontwikkelingen in Nederland nuchter volgde, had toen dezelfde voorspelling gedaan.

Progressief Nederland hield lang vast aan Zwarte Piet

Vanaf 2002 heb ik jarenlang meegelopen met antiracismedemonstraties. Toen ik in april 2006 een opiniestuk over Zwarte Piet schreef in mijn universiteitsblad Erasmus Magazine, kreeg ik de wind van voren van collega-studenten en wetenschappers. Ook van progressief Nederland moest je toen afblijven van Zwarte Piet.

Tijdens de Sinterklaasintocht van 2011 in Gouda werden de moedige kunstenaars Quinsy Gario en Kno’ledge Cesare zeer hardhandig gearresteerd omdat ze vreedzaam demonstreerden door T-shirts te dragen met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’.

Omstanders hadden het opgenomen en het filmpje ging viral. Daardoor ontstond er, eerst schoorvoetend, ruimte in het Nederlandse mainstreamdebat om over racisme te discussiëren.

Lees ook de column van Liesbeth Wytzes: Laat Sinterklaas nu maar weer met rust

Het leidde in 2013 tot een klein momentum. In november van dat jaar was er op het Beursplein in Amsterdam een demonstratie tegen Zwarte Piet. Ik was er ook. In het publiek zag ik tot mijn genoegen ook veel witte gezinnen, met als kleurenpieten geschilderde kinderen. Een aantal witte mensen begon zich net bewust te worden van het racistische karakter van Zwarte Piet en protesteerde mee met de beste intenties. Dit was kort daarvoor nog ondenkbaar.

Een grote stap vooruit, besefte ik.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.