Nu al stapelen de problemen zich op voor Erik ten Hag

08 augustus 2022Leestijd: 4 minuten
Erik ten Hag verloor de eerste wedstrijd van het seizoen met 1-2 van Brighton. Foto: AP Photo/Dave Thompson

Het WK maakt ook buiten Qatar slachtoffers. Vraag maar aan ‘Gini’ Wijnaldum, schrijft Hugo Camps.

De Euromania mag dan financieel een trog van hemel en aarde zijn, eigenlijk gaat er niets boven de eredivisie. Hier vinden de debatten plaats, worden speculaties een nationale sport, stapelen ressentimenten en oud zeer zich op, valt de jeugd nog helemaal samen met de lokale vedette. Mensen gaan voor elkaar een biertje halen.

In de meest hitsige Feyenoordkringen werd meteen al van de titel gedroomd. De jaarlijks weerkerende waanzin in Rotterdam-Zuid. Van de toppers deed Feyenoord de beste zaak. Het zegt niets over de verdere competitie. Eerste gewin is kattengespin.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

PSV opent altijd beloftevol, maar zakt langzaam weg naar de subtop. De Brabantse club kan een Mexicaans leger de wei in sturen. Maar er scheelt altijd iets, tot een miskoop aan toe. Het aankoopbeleid van Ajax is chaotisch en coach Al­fred Schreuder is nog steeds zoekende. Het is dat het rijke Ajax lukraak heeft ingekocht en drie elftallen kan opstellen, maar vooral de voorhoedespelers lopen elkaar in de weg.

De promotie van Van Nistelrooij was de beste transfer

De meest solide transfers gaan dit jaar naar PSV. Maar het zou best kunnen dat de promotie van Ruud van Nistelrooij de beste transfer is. Ruud is internationaal geschoold, kent alle knepen van het vak en heeft een prikkelende eigenzinnigheid. Hij is een rasechte spits die in alle grote competities heeft gespeeld en het doelpunten liet regenen. In het leven verfijnd en elegant, op het veld een klein smeerlapke. Zachte jongen, maar wel met ontploffingsgevaar. Hij draagt een kek brilletje met een vederlicht montuur.

Dat hij als coach nog weinig ervaring heeft, wordt niet gezien als een bezwaar. Van Nistelrooij is een slimme jongen met veel communicatieve flair. Als speler kon hij mensen inpakken. Met zijn zachte aard is hij zo’n type op wie je niet kwaad kunt zijn. In het voetbal heeft hij alles meegemaakt, bij de grootste clubs.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Erik ten Hag overspeelde zijn hand

De coach die het afgelopen weekeinde het meeste aandacht kreeg, was Erik ten Hag. Net als Louis van Gaal acht jaar geleden ging ook Ten Hag onderuit bij zijn debuut. Manchester United verloor met 1-2 thuis van het bescheiden Brighton. Voor de fans was het een mokerslag – ze hadden zo geloofd in de magische capaciteiten van Ten Hag. Het verlies voltrok zich tegelijk met een machtsspelletje van de Nederlandse coach. Ten Hag had Cristiano Ronaldo op de bank gezet. In de voorbereiding was het geregeld tot spanningen gekomen tussen trainer en speler. Daarom werd de reserverol van Ronaldo ook gezien als een sanctie.

Erik ten Hag overspeelde daarmee zijn hand. Voor de tweede helft moest hij Ronaldo het veld in roepen om nog een puntje te redden. De machtsstrijd tussen de Nederlander en de Portugees dreigt te ontaarden. Spelers als Messi en Ronaldo kun je niet op de bank zetten. Zij horen altijd te spelen. Ten Hag staat te vierkant in het leven om dat te begrijpen. Hij kan zich geen tweede keer permitteren om de wedstrijd aan te vatten met de Portugese ster op de bank. Dan wordt het oorlog, want de fans gaan zich ook bemoeien met dit duel.

Erik ten Hag was nooit het soepelste jongetje van de klas. Water bij de wijn was niet zijn specialiteit. Hij heeft een koppig karakter en heeft te veel wantrouwen om macht te delen. Maar met Ronaldo wordt het buigen of barsten. Zelf heb ik nog niet genoeg van de maniertjes van Cristiano na een doelpunt.

Het WK maakt ook buiten Qatar slachtoffers

Het wordt een gek voetbaljaar met de break in november voor het WK in Qatar. Het husselt alle competitieschema’s van een overvolle kalender door elkaar. Zelfs de transferperiode kwam in het licht te staan van het WK. Internationals wilden gegarandeerde speelminuten. Onder hen ook Georginio Wijnaldum. Het was voor hem geen succesjaar bij PSG. Hij speelde relatief weinig.

Wijnaldum heeft PSG ingeruild voor AS Roma. In de hoop dat hij onder José Mourinho regelmatig zal spelen. Het is een gok, maar er was geen andere keuze. Wijnaldum werd dit seizoen al afgevoerd van het Nederlands elftal omdat hij bij PSG te weinig aan spelen toekwam. Die verbanning door bondscoach Louis van Gaal heeft hem diep geraakt. Het WK maakt ook buiten Qatar slachtoffers.