Hugo Camps Hugo Camps Premium Corner

Ten Hag en Schreuder: voorlopig passanten in een stille revolutie

16 mei 2022Leestijd: 4 minuten

De komende en de vertrokken coach van AFC Ajax hebben hun eigenzinnigheid gemeen, schrijft Hugo Camps.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

Erik ten Hag werd door de spelers van Ajax gejonast na het behalen van de landstitel. Deze coach is niet het type voor publieke leut en voelde zich tijdens het luchtwerpen dan ook ongemakkelijk. Het leek of hij bang was. Na het verplichte nummertje nam de coach felicitaties van de media in ontvangst. Ook daarin is de hoekige Twentenaar wat ongemakkelijk. Ratelen over voetbal kan hij als de beste, maar als gesprekken persoonlijk worden, klapt hij dicht. ­Alles van het leven blijft gevat in 4-3-3.

Ten Hag wilde nadrukkelijk Overmars betrekken in de huldiging van Ajax

In het interview verraste hij vriend en vijand. Ten Hag wilde nadrukkelijk Marc Overmars betrekken in de huldiging van Ajax. ‘We hebben het samen gedaan, al meerdere jaren. Deze titel van Ajax is ook voor Marc Overmars.’

Bij Ajax lopen staf en directie met een bocht om de hete brij van de voormalige directeur voetbalzaken heen. Vragen over Overmars worden niet beantwoord en zijn sportieve verleden doet niet meer ter zake. Hij is persona non grata, zowel in gesprekken als in gedachten. Alsof hij niet heeft bestaan.

Erik ten Hag is een van de weinigen die hun in opspraak geraakte vriend niet laten vallen. Alle verhalen over grensoverschrijdend gedrag en dickpics wuift hij weg. Voor hem is de vroegere linksbuiten nog steeds een prominente collega met wie hij het nieuwe Ajax op poten heeft gezet. Daarom moest hij in de titelviering ook worden vernoemd.

Het getuigt van een grote eigenzinnigheid die je in het gelikte voetbalwereldje niet vaak tegenkomt. Verstoting van aangebrande lieden is een geoefende praktijk in die kringen. Maar Royal Antwerp haalde Overmars ongegeneerd binnen en nu brengt ook Ten Hag een ode aan de gevallen voetballeider. Er is nog vergevingsgezindheid in de sport. Het vertrek van de atypische Ajaxcoach laat bij sommigen een gevoel van verlatenheid na. Ook bij spelers.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.