Talent

Koen Weijland (28): ‘Goede dingen hebben tijd nodig’

01 juni 2021

Wie inspireren je?

‘Niet specifiek iemand. Ik raak wel geïnspireerd door verhalen van ondernemers en sporters die ambitieus zijn en alles doen om een bepaald doel te halen.’

Koen Weijland (28) plaatst dagelijks FIFA-filmpjes op YouTube voor zijn 260.000 abonnees. Gebruikt zijn kanaal als springplank voor zijn uiteindelijke doel: presentator worden. Was het afgelopen seizoen al verslaggever bij Europa League-wedstrijden. Daarnaast is hij bondscoach van E-Oranje, een nationaal team voor FIFA.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Ik werd gevraagd om een YouTube-kanaal op te zetten waarin ik het opneem tegen andere FIFA-­spelers. Eén jaar later ­begonnen voetbalclubs met ­e-sports en tekende ik bij Ajax. Ik besefte dat ik deze kans met beide handen moest aangrijpen. Ik ben toen ook carrière-gerichter gaan leven.’

Kan niet zonder?

‘In de eerste plaats mijn familie en vriendin. Maar ik kan ook niet zonder competitie. Ik ben heel competitief ingesteld. Dat is niet per se iets wat je wilt, dat ben je gewoon.’

Beste advies?

‘Wees geduldig. Goede dingen hebben tijd nodig. Als je hard blijft werken, merk je dat er ­genoeg moois op je pad komt.’

Over vijf jaar?

‘Ik hoop dat ik dan nog mooiere sportprogramma’s mag presenteren. De ervaring die ik opdeed bij RTL 7 smaakt naar meer.’