Rechter oordeelt: KNVB had gelijk met degradatie FC Twente

10 juni 2016Leestijd: 2 minuten
FC Twente zal volgend jaar in de eerste divisie voetballen Foto: ANP

FC Twente heeft het kort geding tegen de KNVB verloren en zal gewoon degraderen naar de eerste divisie. De rechter oordeelde op vrijdag dat de voetbalbond de licentie van de Tukkers wel mocht intrekken.

Het is ‘een nieuwe mokerslag’ voor Twente, zegt directeur Onno Jacobs op Twitter. ‘We zijn zeer teleurgesteld’. Het kort geding ging over de degradatie van FC Twente naar de eerste divisie, nadat bleek dat de club zijn financiële zaken maar niet op orde kreeg.

Redelijk

2016-05-18 17:00:38 ENSCHEDE - Vertegenwoordigers van supportersverenigingen van FC Twente lezen de verklaring van de KNVB op hun mobiele telefoon voor de ingang van De Grolsch Veste. De KNVB maakte bekend dat de club uit Enschede degradeert naar de Jupiler League. ANP VINCENT JANNINKHoe FC Twente ten onder ging (en herrijst?)

Dat was redelijk, volgens de rechter. In december 2015 ontving de club een waarschuwing van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) dat het een einde moest maken aan het financiële wangedrag van het bestuur.

‘De club dacht dat zij niet gestraft zou worden als zij misstanden uit het verleden voor 1 mei 2016 zou melden,’ luidde het oordeel van de rechtbank. ‘Volgens de rechter had FC Twente het Decemberbesluit niet als een vrijbrief mogen opvatten.’

Hoger beroep

De rechter gaf aan dat de KNVB juist relatief schappelijk naar FC Twente was. Zo hield de voetbalbond rekening met de inspanningen van FC Twente ‘voor een nieuwe toekomst en de belangen van de medewerkers, financiers en supporters’. De voetbalclub heeft nog vier weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Voorlopig lijkt het erop dat de Tukkers in de eerste divisie, de Jupiler League, zullen spelen. In dat geval blijft de Graafschap in de Eredivisie spelen, omdat er een plek in de Eredivisie beschikbaar blijft.