cultuur

Zwartepietdiscussie laait weer op: NTR noemt verandering vanzelfsprekend

30 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Ze zijn er vroeg bij dit jaar, de mensen die af willen van Zwarte Piet. Nadat een groep van 120 BN’ers afgelopen week klaagde dat de publieke omroep niet snel genoeg afscheid neemt van gekleurde pieten, zegt omroep NTR dat kleurverandering niet tegen te houden is.

‘Dat Zwarte Piet verandert is evident en vanzelfsprekend,’ schrijven NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl maandag in een open brief in nrc.next. Volgens hen is de verandering al tien jaar geleden ingezet, toen in het bekende Sinterklaasjournaal voor het eerst gekleurde pieten te zien waren. Sinds 2014 komen er steeds vaker pieten met een andere huidskleur voor in het programma. Over de snelheid van de verandering wordt binnen de NTR volop gediscussieerd.

Boze brief
Een groep van 120 BN’ers schreef vrijdag een boze brief aan de NTR, waarin wordt opgeroepen Zwarte Piet uit te zwaaien. Onder andere Arie Boomsma, Arnon Grunberg, Patrick Kluivert en voormalig Hoofdpiet Erik van Muiswinkel ondertekenden de brief. Volgens de BN’ers houdt NTR alle veranderingen tegen, ontslaat wie het daar niet mee eens is en ontloopt het alle verantwoordelijkheid.

Zwarte Piet of Piet met ‘roetvegen’? De samenleving bepaalt

De NTR-directeuren noemen dit in de brief een ‘karikatuur van de werkelijkheid’. Bovendien, schrijven Römer en Kuyl, staat er voor het Sinterklaasjournaal van 2016 ‘nog geen letter op papier, maar lijkt iedereen al te weten welke kant het op zal gaan’.

Geen gekrenkte nationalisten
Sinds 2013 laait de discussie over Zwarte Piet veelvuldig op. Tegenstanders noemen het kinderfiguur racistisch. Bij sinterklaasintochten, in veel winkels en op televisie komen steeds meer verschillende pieten in beeld, zoals stroofwafelpieten en kaaspieten.

Rutte haalt uit naar ‘idioten’ die Sylvana Simons aanvallen

Veel Nederlanders, onder wie premier Mark Rutte (VVD), hebben zich uitgesproken tegen het aanpassen van de kleur van Zwarte Piet. Mensen die Zwarte Piet willen behouden kun je ‘niet wegzetten als onverdraagzame en gekrenkte nationalisten,’ schrijven de NTR-directeuren daarover.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.