Rutte haalt uit naar ‘idioten en doorgeslagen tokkies’

27 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Rutte vindt niet dat de reacties op Sylvana met wetgeving kunnen worden opgelost

Premier Mark Rutte heeft zich in uitzonderlijke felle bewoordingen uitgesproken over de uitlatingen richting presentatrice Sylvana Simons. Simons werd, voornamelijk via sociale media, overspoeld door negatieve reacties, nadat zij bekendmaakte zich voor de komende verkiezingen op de kandidatenlijst van DENK te zetten.

De reacties van de ‘idioten en doorgeslagen tokkies’ zijn ‘ronduit walgelijk’, zei Rutte vrijdag.

Zwarte Piet

Dit type reacties blokkeert volgens hem het debat en de dialoog. Zulk ‘achterlijk gedrag’ is volgens hem niet te bestrijden met wetgeving. Zo moeten we volgens Rutte niet reageren omdat ‘een paar idioten een uitzwaaidag organiseren’.

Lees ook Censuur of rechtmatig? Facebook zet de aanval in op rechtse pagina’s2016-02-25 15:34:07 Facebook founder and chief Mark Zuckerberg speaks at the so-called "Facebook Innovation Hub" in Berlin on February 25, 2016. Facebook announced it was donating computer servers to a number of research institutions across Europe, starting with Germany, to accelerate research efforts in artificial intelligence (AI) and machine learning. / AFP / dpa / Kay Nietfeld / Germany OUT

Op Facebook werd eerder deze week een fictief evenement gecreëerd, om Simons op 6 december uit te zwaaien. Het is een referentie aan de Zwarte Piet-discussie, waarin Simons haar stem duidelijk liet horen. Facebook besloot het evenement ‘uitzwaaidag Sylvana Simons’ meermaals tijdelijk te blokkeren, nadat 19.000 mensen aangaven het evenement bij te zullen wonen. De beheerders noemen Simons ‘een ondankbaar persoon’ en willen haar op 6 december uit gaan zwaaien.

Het OM kondigde donderdag aan onderzoek te doen naar de uitlatingen, met name die op de Facebook-pagina. Daarbij wordt gekeken of er sprake is van racisme, discriminatie en/of belediging.

Slachtofferschap

Rutte zit niet te wachten op een gesprek met de ‘gladiolen die racistische opmerkingen maken’ over Simons. Dat is te veel eer voor deze groep, die als minderheid geldt, aldus Rutte. Wel zette hij een kritische kanttekening bij het slachtofferschap van migranten: het is niet alleen kommer en kwel voor deze groep. Zo is iemand van Marokkaanse afkomst immers ook voorzitter van de Tweede Kamer geworden, zegt Rutte.

Hoewel Rutte liet doorschemeren dat hij zijn bedenkingen heeft bij Simons’ keuze voor DENK, vindt hij het een heugelijke zaak als mensen zich melden voor de publieke taak.