Ruben Brekelmans

Universitaire studenten zouden meer stage moeten lopen

17 februari 2015Leestijd: 3 minuten

Studenten op Harvard zijn alweer volop op zoek naar een zomerstage. Ook Nederlandse universiteiten moeten studenten meer stimuleren in de zomer stages te lopen.

Terwijl hier in Boston de ene na de andere sneeuwstorm overtrekt en sneeuwrecords worden verbroken, zijn Harvard-studenten al druk op zoek naar een zomerstage. Een lange reeks netwerkevenementen, sollicitatiebrieven en -interviews; zo’n stage komt bepaald niet vanzelf.

Niet alleen in Amerika, maar ook in Duitsland en Groot-Brittanië is het gebruikelijk dat studenten al tijdens hun bachelor stages lopen in de zomermaanden. Ze doen daarmee al twee of drie zomers relevante werkervaring op voordat ze afstuderen.

Op Nederlandse universiteiten zijn stages echter een vies woord. Niet academisch genoeg, meer iets voor het MBO en HBO. De meeste studenten zien pas voor het eerst een bedrijf van binnen tijdens hun afstudeerscriptie.

Het zou goed zijn als ook Nederlandse universiteiten studenten aansporen om al eerder tijdens hun studie stages te lopen.

Wereldbank

Zelf liep ik afgelopen zomer stage bij de Wereldbank, op het hoofdkantoor in Washington. Een enorme organisatie met meer dan 15 duizend medewerkers. Het heeft een gespleten imago, uiteenlopend van walhalla voor economen tot bureaucratische ramp.

Beide imago’s kloppen gedeeltelijk. Zonder zomerstage had ik als buitenstaander nooit kunnen uitvinden voor welke afdelingen ik in de toekomst zou willen werken.

Een stage kan studenten ook helpen binnen een sector de juiste bedrijfskeuze te maken. Mijn medestudent Mitch liep stages bij Ebay en Amazon, op het oog twee vergelijkbare bedrijven. Hij ervaarde hoe de vrije sfeer binnen Ebay beter bij hem past dan de strakke orde binnen Amazon.

Studiekeuzes

Door stages maken studenten ook betere keuzes binnen hun studie. Mijn studiegenoot Amber volgde in haar eerste jaar veel Finance-vakken, maar knapte tijdens haar stage bij een Private Equity firma af op de financiële wereld. Gelukkig heeft ze nog twee jaar om zich in een andere richting te specialiseren.

Veel studenten gebruiken de zomer om ervaring op te doen in ondernemerschap. Mijn medestudent Bob startte een bedrijf om zonne-energie toegankelijk te maken voor gezinnen in Boston met lagere inkomens. Hij merkte dat hij specifieke kennis miste en volgt nu technische vakken op het nabijgelegen MIT.

Inspraak

Nederlandse universiteiten streven er steeds nadrukkelijker naar studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Maar vaak weten universiteiten onvoldoende wat potentiële werkgevers verlangen van afgestudeerden. Zomerstages stellen studenten beter in staat mee te denken over de gewenste samenstelling van de studie.

Als lid van het Opleidingsbestuur sprak ik namens de studenten mee over het studieprogramma van de bachelor Economie aan de Universiteit van Tilburg. Het was voor mij moeilijk hier goed over te oordelen; ik had als toekomstig econoom nog nooit een bedrijf, bank of ministerie van binnen gezien.

Verdringing

Ook bedrijven en overheden hebben voordeel bij zomerstagiairs. Bij iedere organisatie blijft gedurende het jaar belangrijk werk liggen. Studenten kunnen deze klussen in de zomer uitstekend oppakken.

Voor de arbeidsmarkt is het ook beter als universitaire studenten in de zomermaanden niet werken in cafés, supermarkten en pretparken. Zo ontstaat er meer ruimte voor lageropgeleiden, die in de huidige economische omstandigheden nog altijd moeilijk  een baan vinden.

Studenten, universteiten, bedrijven en lageropgeleiden, allen hebben er baat bij als universitaire studenten in de zomer meer stage lopen. Een onderwijsverbetering die geen geld kost, maar zelfs oplevert. Het is zonde om deze kans te laten liggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.