Uiterst linkse Democraten stuiten eindelijk op verzet

04 november 2023Leestijd: 3 minuten
De groep linkse Democraten vanaf links Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib

Radicale Congresleden van de Democraten kritiseren president Joe Biden vanwege zijn steun aan Israël. Voor het eerst stuiten zij op serieuze tegenstand in hun partij, schrijft Victor Pak.

Na het bittere verlies van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton in 2016, deed zich in de Verenigde Staten een opmars voor van uiterst linkse Democraten. Aangevoerd door de mediagenieke Alexandra Ocasio-Cortez versloegen zij gematigde Democraten bij de voorverkiezingen. Jonge, linkse politici zouden de macht overnemen in de Democratische Partij en uiteindelijk de strijd aangaan met Donald Trump, zo was de gedachte.

In het Huis van Afgevaardigden vormden acht radicalen een groep met als bijnaam the Squad. Ze huldigen uiterst linkse standpunten, zoals het afschaffen of grootschalig hervormen van politiekorpsen, verregaande klimaatwetgeving en gratis gezondheidszorg voor alle Amerikanen. Ook bepleiten ze uitbreiding van het Hooggerechtshof, om zo de conservatieve meerderheid te overtroeven.

Linkse vleugel bracht Democraten in de problemen in 2022

De groep wist ook toenmalig president Donald Trump het bloed onder de nagels vandaan te halen. Trump vuurde boze en zelfs racistische tweets af vanuit het Witte Huis, of haalde uit op verkiezingsbijeenkomsten. Gratis publiciteit voor de groep, maar dat was ook Trumps bedoeling. Hij wilde kiezers vervreemden van de Democratische Partij, door Joe Biden te verbinden met de standpunten van the Squad.

In 2020 faalde die opzet en verloor Trump de presidentsverkiezingen van Biden. In 2022 boekten de Republikeinen er wel succes mee. Voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen bleek dat veel zwevende kiezers de Democratische Partij omschreven als ‘te prekerig, veroordelend en gericht op cultuuroorlogen’.

Kiezers met zorgen over veiligheid en criminaliteit voelden zich niet thuis bij de Democraten, ook omdat de schijnwerpers waren gericht op Squad-leden die de politie wilden afschaffen. President Biden probeerde zichzelf en gematigde Democraten daarvan te distantiëren, maar kon niet voorkomen dat de Democraten in 2022 de meerderheid verloren in het Huis van Afgevaardigden.

Oorlog in Israël is breuklijn in de Democratische Partij

De oorlog tussen Israël en Hamas leidt tot een nieuwe breuklijn in de Democratische Partij. Rashida Tlaib, een Congreslid met Palestijnse wortels, is prominent lid van the Squad en leidt het verzet tegen de Amerikaanse steun aan Israël.

Ze gaf Israël de schuld van het bombarderen van een ziekenhuis in Gaza, zelfs toen bleek dat de Amerikaanse inlichtingendiensten dat niet konden onderbouwen. Tlaib en veertien andere Democraten stemden tegen een resolutie in het Huis van Afgevaardigden om de aanval van Hamas op Israël te veroordelen. Daarop noemde Democraat Josh Gottheimer de groep ‘verachtelijk’.

Intern verzet tegen linkervleugel neemt toe

Ook andere Democraten hebben er genoeg van. Pro-Israëlische Democraten kocht zendtijd in om Tlaib in reclamespotjes te laken wegens haar stemgedrag. Kandidaten staan in de rij om het tegen haar op te nemen bij de Democratische voorverkiezingen in 2024.

Die voorverkiezingen zijn cruciaal voor het verzet tegen de uiterst linkse Democraten. Vrijwel allemaal vertegenwoordigen zij traditioneel Democratische districten. Wie de voorverkiezing wint, is vrijwel zeker van de winst bij de algemene verkiezingen.

Voor het eerst sinds hun opmars krijgt de helft van de acht Squad-leden te maken met serieuze tegenstand bij de voorverkiezingen. Gezien de algemene verkiezingen in 2024, komt die geen moment te laat.