Nieuwe oorlog Midden-Oosten dreigt: toekomst Israël op het spel

27 oktober 2023Leestijd: 2 minuten
Het Amerikaanse vliegdekschip USS Gerald R. Ford, het grootste ter wereld in de oostelijke Middellandse Zee. Foto: Jackson ADKINS / US Department of Defense / AFP

Al snel na de Hamas-pogrom op 7 oktober gaat alle aandacht nu uit naar de reactie van Israël in Gaza. Maar de Amerikanen beseffen dat het hele Midden-Oosten zich schrap zet voor oorlog, constateert Robbert de Witt.

Dat alle aandacht uitgaat naar de toestand in Gaza, is heel begrijpelijk. Het lijden van de Palestijnse burgers is groot – net als dat van de Israëlische slachtoffers van de Hamas-pogrom op 7 oktober, al is daar inmiddels minder oog voor. Zeker in Europa wordt met een ‘humanitaire blik’ gekeken naar het conflict. Vandaar ook de oproep tot een gevechtspauze, zodat de Gazanen noodhulp kunnen ontvangen.

Deze compassie ontneemt helaas wel het zicht op de verstrekkende gevolgen van de Hamas-pogrom. In het hele Midden-Oosten zetten velen zich schrap voor een nog veel grotere confrontatie. Een van de doelen van Hamas was immers een breed front tegen Israël, door Hezbollah (Libanon) en Iran te verleiden ook de wapens op te nemen tegen de Joodse staat.

Zaak om nieuwe oorlog in het Midden-Oosten te voorkomen

In de Verenigde Staten bestaat wel het besef van deze internationale consequenties. Al kort na 7 oktober werd een oorlogsvloot naar het gebied gedirigeerd. Als steun aan het aangevallen Israël, maar ook als waarschuwing voor met name Iran. Dat land gebruikt gewapende groepen in andere landen (Irak, Syrië en Jemen) om Israël en Amerika het mes op de keel te zetten. Raketten en drones vanuit Jemen worden door de Amerikanen uit de lucht geschoten voordat ze Israël bereiken. Amerikaanse militairen in Irak zijn zélf het doelwit.

De Israëlisch-Arabische toenadering is al in duigen. Nu is het zaak te voorkomen dat Hamas en Iran slagen in hun missie om een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten te laten ontvlammen. Buiten Gaza staat de toekomst van Israël op het spel.