Premium Lock Hamas heeft hetzelfde doel als de nazi’s: genocide op Joden

10 november 2023Leestijd: 3 minuten
Brandenburger Tor in Berlijn, 9 november 2023. Foto: IMAGO/Andreas Friedrichs

Het woord ‘pogrom’ is op zijn plaats om de Hamas-terreur van 7 oktober te beschrijven, vindt Afshin Ellian. De nazi’s, die de grootste pogrom uit de geschiedenis pleegden, hadden hetzelfde doel: uitroeiing van alle Joden.

Vier weken geleden werd Israël aangevallen. Sindsdien wordt er gesproken van een pogrom. Sommigen vragen zich af of terreur als pogrom kan gelden.

Ja, dat kan. Een terreuraanslag is een strijdmethode die vrees aanjaagt bij burgers, opdat politici of burgers toegeven aan de eisen van de terroristen. Daarmee is nog niet gezegd wat de betekenis is van de specifieke handelingen tijdens een terreuraanval, in dit geval: de uitroeiing van Joden.

Hamas en IS worden anders behandeld, maar deden hetzelfde

Islamitische Staat (IS) geldt wereldwijd als terreurorganisatie. IS vestigde in de veroverde gebieden een staat, een kalifaat, van Mosul in Irak tot Raqqa in Syrië. Hamas is net als IS niet alleen een terreurbeweging, maar ook heerser over een gebied: sinds 2007 in Gaza. Hamas heeft shariarechtbanken om wetsovertreders te bestraffen en controleert alle goederen en geld naar Gaza. Toch wordt Hamas anders behandeld dan IS. De Verenigde Naties en de Europese Unie sloten IS-gebied uit van humanitaire hulp, terwijl de Palestijnen in Gaza – een Hamas-gebied – worden geholpen door de VN, de EU, Amerika en de Arabische landen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw