Natuurrampen schrikken Amerikanen niet af: ze verhuizen er juist naartoe

22 september 2023Leestijd: 2 minuten
De gevolgen van orkaan Idalia in Florida. Foto: Chandan Khanna/AFP

Bosbranden, overstromingen en orkanen teisteren diverse gebieden in de Verenigde Staten. Juist in regio’s met extreme weersomstandigheden groeit de bevolking, schrijft Victor Pak.

Palmbomen, zonnige stranden en een economie die fantastisch draait: wie wil er niet wonen in het tropische paradijs Miami? Van 1970 tot 2010 verdubbelde het aantal inwoners er tot bijna drie miljoen.

Ook andere steden in Florida, zoals Tampa, groeien sterk. Het succesverhaal van deze staat is politiek kapitaal voor gouverneur Ron DeSantis, die het als Republikeinse presidentskandidaat opneemt tegen Donald Trump.

Tegelijk wordt Florida vaak geteisterd door orkanen. Vorig jaar was het raak met orkaan Ian, die met 100 miljard euro aan schade de grootste kostenpost ooit veroorzaakte.

Veel Amerikanen verwachten dat ongeluk hen niet zal treffen

Er liggen veel groeiregio’s in het zuiden en westen van de Verenigde Staten, terwijl de overlast van extreem weer er toeneemt. Neem Phoenix, Arizona. Deze zomer was het daar 31 dagen op rij minimaal 43 graden Celsius.

Dat was dertien dagen langer dan in 1974, toen het vorige record werd gevestigd. Toch ligt de stad in de snelst groeiende regio van het hele land: het noordelijke gedeelte van de Sonorawoestijn, waar inmiddels ruim 4,5 miljoen Amerikanen wonen.

Hoe kan dit? Veel Amerikanen denken dat natuurrampen hen niet zullen treffen, blijkt uit onderzoek. Bovendien spelen een warm klimaat en de beschikbaarheid van betaalbare huizen een grotere rol in de keuze om ergens te gaan wonen dan de kans op extreem weer.

Groei stokt in Miami, Florida

De vraag is hoelang deze trend nog duurt. In Miami stokt de groei. Voor het eerst sinds 1970 krimpt het inwonertal van de miljoenenstad, met 79.535 mensen in het afgelopen jaar. De stad trok de afgelopen jaren zo veel mensen aan, dat een huis niet meer is te betalen voor mensen met een middenklasse-inkomen.

Ook het extreme weer speelt een rol in de krimp. Door de grote kans op schade zijn de verzekeringspremies voor huizen in Miami relatief duur. Sommige grote verzekeringsmaatschappijen weigeren zelfs om huizen in de stad te verzekeren, bevreesd voor de hoge bedragen die ze bij schade zouden moeten uitkeren.