Premium Lock Ron DeSantis: de fatsoenlijke Trump

26 mei 2023Leestijd: 16 minuten
IN FLORIDA BEWEES DESANTIS ZICH ALS EEN KONING MIDAS. MAAR KAN HIJ EERST TRUMP, EN DAARNA NOG BIDEN VERSLAAN? FOTO: THE STATE

Alleen Ron DeSantis wordt in staat geacht om Donald Trump te verslaan en de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Als gouverneur van Florida is hij even succesvol als omstreden. Wie is deze ambitieuze, pas 44-jarige conservatief?

Het was een overwinning zoals je die in het verdeelde Florida maar weinig ziet. Als de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis op 8 november 2022 ’s avonds het podium in Tampa betreedt, heeft hij zijn herverkiezing eerder die dag met een landslide van 20 procentpunten weten veilig te stellen. ‘We hebben de burgers van Florida beloftes gedaan, en die zijn we nagekomen,’ zegt hij staand voor een gigantische Amerikaanse vlag, terwijl zijn vrouw Casey in een gouden japon stralend toekijkt. ‘Welnu, vandaag, na vier jaar, heeft het publiek zijn oordeel geveld: vrijheid is hier en blijft hier!’

Terwijl Trumps kandidaten verloren, boekte DeSantis, hier met gezin, een grote zege tijdens de midterms op 8 november 2022. Foto: Scott McIntyre/The New York Times/ANP

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Terwijl DeSantis pauzeert om het applaus in ontvangst te nemen, begint een euforisch publiek niet het gebruikelijke ‘Nog vier jaar, nog vier jaar!’ te roepen om zijn nieuwe ambtstermijn in te luiden, maar barst het spontaan uit in een ‘Nog twee jaar, nog twee jaar!’ Even lijkt de gouverneur zich betrapt te voelen, maar dan lacht hij voluit mee met zijn aanhangers. Ja, zie je hem denken, nog twee jaar tot het Witte Huis.

Zeven maanden later durft DeSantis die gedachte eindelijk hardop uit te spreken. ‘Ik stel me kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten om onze grootse Amerikaanse comeback te leiden,’ zei hij in een door technische problemen geplaagd vraaggesprek op Twitter Spaces. ‘We weten immers dat ons land de verkeerde kant op gaat.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Santis de enige échte kanshebber om Trump te verslaan

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

Daarmee is het Amerikaanse verkiezingsseizoen echt begonnen. Want hoewel een handvol Republikeinen zich al eerder heeft gemeld om het op te nemen tegen koploper Donald Trump, geldt DeSantis als de enige échte kanshebber om de oud-president in de voorverkiezingen te verslaan. ‘In de midterms kwam hij naar boven als een absolute winnaar, en Trump duidelijk als de verliezer,’ zegt politicoloog Aubrey Jewett (61) van de University of Central Florida in Orlando, die DeSantis al tien jaar volgt.

Zo bleek de bemoeienis van de oud-president, die zich met zijn volle gewicht achter onverkiesbare kandidaten schaarde, een onoverkomelijke hindernis bij het terugwinnen van de Senaat, en bleef de door Republikeinen voorspelde ‘rode tsunami’ in het Huis van Afgevaardigden beperkt tot een schamele meerderheid van vijf zetels. Vier daarvan kwamen uit nieuwe kiesdistricten in Florida, die door DeSantis zo waren hertekend dat winst voor zijn partij was gegarandeerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw