Premium Lock Waarom lachen om die ‘malle’ haka niet de bedoeling is

02 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Tyla Nathan-Wong voert de traditionele krijgsdans van de Maori’s op. Foto: Shaun Roy/Sports Inc

Buitenstaanders zullen de neiging van blanke Nieuw-Zeelanders om de Maori-cultuur te omarmen, inclusief het ‘verplicht’ bewonderen van de traditionele krijgsdans, allicht zien als doorgeslagen politieke correctheid. Maar de afgedwongen integratie zegt veel over de precaire verhoudingen in het land, schrijft Robbert de Witt.

Een fijne bijkomstigheid van het WK vrouwenvoetbal is dat er een nationaal team van Nieuw-Zeeland is te zien (althans, even, tot aan de onvermijdelijke uitschakeling). Voor de aftrap stellen de Nieuw-Zeelandse vrouwen zich steevast op tegenover de tegenstander om de haka op te voeren. Deze traditionele krijgsdans van de Maori’s werd wereldwijd befaamd dankzij het rugbyteam van Nieuw-Zeeland. De All Blacks maakten er hun handelsmerk van. Hun uitvoering van de haka voorafgaand aan de interland tegen Frankrijk in 2011 wordt op YouTube vaak genoemd als de indrukwekkendste uitvoering ooit en is inderdaad om kippenvel van te krijgen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toch werkt de rituele dans ook een beetje op de lachspieren, als de spelers, blank en Maori door elkaar, zichzelf synchroon op de gekromde en gespreide bovenbenen slaan. Intussen schreeuwen zij strijdkreten, zwaaien en draaien ze met armen en handen. Zie het gezicht maar eens in de plooi te houden als de voetbalvrouwen met gesperde ogen en uitgestoken tong hun tegenstanders proberen te intimideren.

De wereld dient respect op te brengen voor de haka

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw