Premium Lock Waar ben je nog veilig, als je op Xi’s lijst staat?

22 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Politie slaat protest in Hongkong hard neer. Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT

China maakt gebruik van ‘transnationale repressie’, onderdrukking die de landsgrenzen overschrijdt. Activisten en politieke vluchtelingen moeten ook in het buitenland over hun schouders kijken. Waar zijn de opponenten van Xi nog veilig, vraagt Robbert de Witt zich af.

Vermoedelijk zal Anthony Chan binnenkort een andere baan moeten zoeken – in het beste geval. Deze rechter in Hongkong verwierp vorige maand een wet van het stadsbestuur waarmee een lied zou worden verboden. Het gaat om Glory to Hong Kong, dat tijdens de protesten in 2019-2020 werd geschreven voor de betogers die zich verzetten tegen de steeds sterkere wurggreep van Peking. Het werd gezongen tijdens demonstraties, totdat de autoriteiten een einde maakten aan deze oprisping van burgerprotest.

Dat rechter Anthony Chan het verbod van het lied onnodig achtte, zal de autoriteiten niet zinnen. Want zij willen alle middelen inzetten om de zucht naar vrijheid van de inwoners van Hongkong te smoren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw