Wat delen Amerikanen nog met elkaar?

30 juni 2023Leestijd: 3 minuten
Vuurwerk in Washington D.C. Foto: ANP

Met vuurwerk, feest en vlagvertoon vieren Amerikanen op 4 juli hun liefde voor het vaderland. Tijdens de festiviteiten op Independence Day lijken Amerikanen eensgezinde patriotten. Alleen blijken de klassieke Amerikaanse waarden aan belang in te boeten, schrijft Victor Pak.

Op de Amerikaanse ambassade in Nederland werd Independence Day alvast eind juni gevierd. Alles stond daar in het teken van het thema E Pluribus Unum, uit velen één. Lang het officiële motto van de Verenigde Staten, al veranderde dat in 1956 naar In God We Trust. Toch staat het nog op dollarmunten en in het grootzegel van de federale overheid.

Ambassadeur Shefali Razdan Duggal koestert veel bezieling bij dat thema. Voor haar is het motto persoonlijk. Geboren in India emigreerde zij op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Haar alleenstaande moeder had twee banen nodig om in hun levensonderhoud te voorzien. ‘Ik ben geboren in India, maar made in the USA,’ zei Duggal eerder tegen EW.

In peiling kelderen waarden zoals patriottisme

Zo is het levensverhaal van Duggal getekend door klassieke Amerikaanse waarden. Hard werken, doorzettingsvermogen en patriottisme. Dat zijn ook de waarden die flink aan belang inboeten in de Amerikaanse samenleving.

Lees hieronder verder

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een peiling vol schokkende cijfers bracht The Wall Street Journal in samenwerking met de University of Chicago dit jaar. De klassieke Amerikaanse waarden zijn geen vanzelfsprekendheid meer. Slechts 39 procent van de ondervraagden gaf aan patriottisme een erg belangrijke waarde te vinden. In 1998 was dat nog 70 procent. Een forse daling in 25 jaar tijd.

Jonge Amerikanen koesteren andere waarden dan oude Amerikanen

Ook religie, het krijgen van kinderen, betrokken zijn bij de gemeenschap en hard werken vinden Amerikanen tegenwoordig minder belangrijk. Het zijn stuk voor stuk waarden die het sociale weefsel in een maatschappij vormen.

Wat opvalt is het grote contrast tussen generaties. Voor 31 procent van de Amerikanen onder de 30 is religie een erg belangrijke waarde, voor 65plussers is dat bij 55 procent het geval. Als het om patriottisme gaat, is het gat nog groter. Van de oudere Amerikanen vindt 59 procent dat erg belangrijk, bij jongeren is het slechts 23 procent.

Alleen aan geld wordt meer waarde gehecht

Amerikanen beleefden roerige jaren in de 25 jaar tijd waarin de waardering voor dit soort opvattingen kelderde. De aanslagen in New York op 11 september 2001, de daaropvolgende oorlogen in Afghanistan en Irak, de financiële crisis, de lange nasleep daarvan en de coronapandemie.

Gezien die malaise is het niet vreemd dat geld als enige van de onderzochte waarden steeg in prioriteit: 43 procent van alle Amerikanen vindt dat tegenwoordig erg belangrijk, ten opzichte van 31 procent een kwart eeuw geleden. Geld is voor Amerikanen belangrijker dan patriottisme of religie.

Met dat verval van de klassiekere waarden is het ook tijd voor de herwaardering van dat Amerikaanse motto. Want op Independence Day blijft te zien dat de Amerikanen uit velen één zijn.