Ambassadeur Amerika: ‘Nederland is hoeksteen trans-Atlantische eenheid’

19 februari 2023Leestijd: 3 minuten
De Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal in het Witte Huis tussen Biden en Rutte. Foto: official Twitter account Ambassador Razdan Duggal @usambnl

Nederland speelt een leidende rol in Europa bij de steun voor Oekraïne, het bevorderen van de persvrijheid, de rule of law en gelijke rechten en waardigheid voor elk individu. Dat schrijft Shefali Razdan Duggal, de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag. Daarom vroeg president Joe Biden Nederland als medeorganisator van de tweede Summit for Democracy, eind maart in Den Haag.

Sinds mijn komst als Amerikaanse ambassadeur in oktober vorig jaar, heb ik het voorrecht gehad om de ongelooflijk sterke, levendige en historische banden tussen onze twee sterke democratieën te mogen ervaren. De Nederlanders die ik tot nu toe heb ontmoet, hebben mij met open armen en harten ontvangen. Van kabinetsleden in Den Haag tot gewone, hardwerkende mensen in het hele land.

Ik waardeer uw warme gastvrijheid en oprechte vriendschap zeer. Vorige maand was ik in Washington D.C. getuige van diezelfde vriendschap – en van een gedeelde visie – toen president Joe Biden premier Mark Rutte in het Witte Huis ontving. Hun gesprek bevestigde ondubbelzinnig hoe hecht en belangrijk de relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland is voor onze collectieve veiligheid, onze gedeelde waarden en onze wederzijdse welvaart.

Een tijdperk van ongekende uitdagingen

De Verenigde Staten en Nederland spelen een leidende rol in een tijdperk van ongekende uitdagingen. Dat blijkt het meest uit onze gezamenlijke en niet-aflatende diplomatieke, militaire, economische en humanitaire steun aan Oekraïne.  Bovenop de ruim 1,6 miljard euro die tot nu toe is toegezegd, heeft Nederland in 2023 al 2,5 miljard euro gereserveerd voor Oekraïne. Nederland schenkt Patriot-capaciteit, moderne tanks en andere militaire bijstand. Die zullen van cruciaal belang zijn voor de verdediging tegen Russische aanvallen, waarbij zoveel onschuldige burgers worden gedood en kritieke infrastructuur wordt vernietigd.

Onze landen lopen voorop bij de internationale inspanningen om Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn wreedheden en agressie in Oekraïne.  Nederland biedt onderdak aan vele internationale juridische instellingen die van vitaal belang zijn voor deze inspanningen. Het heeft ook multilaterale besprekingen voor gecoördineerde actie bevorderd, waarbij het heeft geput uit zijn eigen ervaringen in het streven naar gerechtigheid voor het neerhalen van MH-17.

De Verenigde Staten hebben op hun beurt aanzienlijke bijstand verleend aan de openbare aanklager van Oekraïne. We steunen een reeks internationale onderzoeken naar wreedheden in Oekraïne, waaronder die van het Internationaal Strafhof, de Verenigde Naties en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Onmisbare rol bij het aanjagen van de toekomstige economie

Lees deze blog van Victor Pak over de Inflation Reduction Act: Rutte en EU dachten van ‘America First’ af te zijn

De Verenigde Staten en Nederland spelen samen ook een onmisbare rol bij het aanjagen van de toekomstige economie. In 2022 werden de Inflation Reduction Act, de Infrastructure Investment and Jobs Act en de CHIPS and Science Act goedgekeurd. Daarmee doen de Verenigde Staten ongekende investeringen in innovatie, technologie en infrastructuur. Dit vormt een basis om de samenwerking tussen de VS en Nederland verder op te voeren, evenals ons gedeelde technologische leiderschap. Tegelijk voorziet het erin om met al onze EU-partners samen te werken en zo het trans-Atlantische concurrentievermogen en onze welvaart te bevorderen.

Ten slotte werken we nauw samen bij de verdediging van onze meest fundamentele waarden. Tijdens de eerste Summit for Democracy zei president Joe Biden: ‘Democratie heeft kampioenen nodig’.  Nederland is zo’n kampioen, die een leidende rol speelt bij het bevorderen van de persvrijheid, de rule of law en gelijke rechten en waardigheden voor elk individu.

Daarom heeft president Biden Nederland gevraagd medeorganisator te zijn van de tweede Summit for Democracy, eind maart. Via ons partnerschap werken we samen om te laten zien hoe onze democratische instellingen resultaten opleveren voor onze burgers. Ook tonen we hoe we weerbaar blijven tegen de krachten van autoritarisme, polarisatie en extremisme.

In de Oval Office benadrukte premier Mark Rutte de noodzaak om verenigd te blijven. In mijn ogen bepaalde dit doel altijd de aanpak van de regering Biden-Harris ten aanzien van Europa, al vanaf de eerste dag. Bij het revitaliseren van onze Europese allianties vormt de relatie tussen de VS en Nederland een hoeksteen voor de trans-Atlantische eenheid, die voor een niet onbelangrijk deel is gebouwd op de hechte, persoonlijke vriendschap met onze Nederlandse partners.

Ik kijk er naar uit om in de komende maanden voort te bouwen op dit reeds stevige fundament, terwijl we samen een koers uitzetten in dit cruciale jaar voor Oekraïne en voor ons NAVO-bondgenootschap.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.