Jonathan Holslag: Na mislukte opmars Prigozjin is het de vraag in welke vorm Rusland zal voortbestaan

28 juni 2023Leestijd: 2 minuten
VIDEOBOODSCHAP PRIGOZJIN IN ROSTOV AAN DE DON. FOTO: VIA AP.

De poging tot een volksopstand van Prigozjin, die door de Russische bevolking minder enthousiast werd onthaald dan hij wellicht hoopte, mislukte. Maar de Wagner-leider legde de kwetsbaarheid van Poetins falende regime bloot, schrijft Jonathan Holslag.

De mars op Moskou van Jevgeni Prigozjin, vorige week zaterdag, was een gok. Hoewel die mars mislukte, legde zij toch opnieuw de zwakte van Vladimir Poetin bloot. Niet alleen toonde het Kremlin weinig politieke daadkracht in het stuiten van de colonne huurlingen. Het bevestigde de nationale veiligheid nog maar moeilijk te kunnen garanderen. We kunnen ons maar beter opmaken voor een fundamentele hertekening van Oost-Europa, waarbij het niet alleen de vraag is welke rol Oekraïne zal spelen, maar ook in welke vorm Rusland zal voortbestaan.

Prigozjin was overmoedig, net als Rusland bij invasie Oekraïne

Prigozjin was overmoedig. Net zoals Rusland bij de invasie van Oekraïne veronderstelde dat Kiev snel zou capituleren, leek hij ervan uit te gaan dat de bevolking en soldaten zich snel bij de muiterij zouden aansluiten. Hoewel zijn huurlingen in Rostov door een aantal inwoners enthousiast werden onthaald, konden zij geen volksopstand in beweging zetten. Ook de gedachte dat hij met enkele honderden beperkt uitgeruste strijders Moskou zou kunnen innemen, getuigde van overmoed. Tot zover het goede nieuws voor het Kremlin.

Anderzijds was er evenmin sprake van loyaliteit bij de bevolking in Rostov en Voronez. Er heerste vooral gelatenheid en vertwijfeling. De steun voor de leider lijkt af te brokkelen. Poetin leek de harde confrontatie te schuwen. Terwijl de Wagner-huurlingen over de M-4-snelweg naar Moskou optrokken en onderweg een aantal helikopters neerhaalden, probeerde het Kremlin met Prigozjin te onderhandelen. Dat alleen al wijst op het gebrek aan vertrouwen in het Russische leger.

Gebrek aan vertrouwen in Russisch leger, dat in Oekraïne is gedecimeerd

Dat gebrek zou te maken kunnen hebben met de zwakte van die troepen. Veel Russische eenheden zijn door de oorlog in Oekraïne gedecimeerd. Maar zelfs de brigades rondom Moskou werden amper geactiveerd. Het feit dat huurlingen uit Tsjetsjenië werden ingevlogen om de huurlingen van Wagner voor Moskou te stoppen, is wellicht de meest dramatische uiting van de kwetsbaarheid van het regime.

Poetin zit nog in het zadel en veel politici bleven hem trouw. Maar ook al faalde de mars van Prigozjin, zijn onderneming legde het veel belangrijkere en diepere falen van het Russische regime bloot. Deze gebeurtenis zal vooral de Russische kansen in Oekraïne doen slinken, maar ook de positie van Poetin is aangetast: de nieuwe tsaar blijkt kwetsbaar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."