Gelekte documenten zijn blamage voor Biden

15 april 2023Leestijd: 2 minuten
President Joe Biden spreekt met minister van Defensie Lloyd Austin. Foto: ANP

President Joe Biden gaat wel erg laconiek om met het nog altijd groeiende inlichtingenschandaal. Honderden strikt geheime documenten zijn de afgelopen weken gelekt en de Amerikaanse inlichtingendiensten hadden het niet eens door. De openbaringen beschadigen de kwetsbare relatie met cruciale bondgenoten, schrijft Victor Pak.

Hoe maak je indruk op je online vrienden? De 21-jarige Jack Teixeira, als inlichtingenmedewerker werkzaam bij de Massachusetts Air National Guard, had wel een idee. Hij maakte samenvattingen van staatsgeheime documenten waartoe hij toegang had op zijn werk. Toen die het vriendengroepje op een online forum niet imponeerden, besloot hij de documenten dan maar integraal te fotograferen. Een bevreemdend motief dat past bij de huidige tijd.

Volgens The Washington Post gaat het om honderden documenten. De krant had zelfs inzage in nog niet online verschenen kopieën. Wat al wel online verscheen, is pijnlijk, maar ook in nevelen gehuld.

In ‘Russische’ aanpassingen zien Amerikanen een uitweg

Het Pentagon bevestigt dat er is gelekt, maar waarschuwt ook dat de documenten zijn aangepast. Op een van de documenten over de Russische oorlog tegen Oekraïne was het aantal slachtoffers aangepast ten voordele van Rusland.

Het biedt de Amerikanen iets van een uitweg. President Joe Biden zei dat hij zich geen zorgen maakt over het lek. ‘Ik weet niet of er iets in staat dat van groot belang is,’ aldus Biden. Al baalt hij er wel van dat het is gebeurd.

Obama moest bij Merkel zijn excuses aanbieden

Een nogal laconieke reactie, die de zaak onvoldoende serieus neemt. Biden is blijkbaar vergeten welke impact WikiLeaks in 2010 had met zijn onthullingen over de Amerikaanse diplomatie, toen Biden nog vicepresident was. De Amerikanen bleken zelfs trouwe bondgenoten in de gaten te houden en te bespioneren. Toenmalig president Barack Obama ging voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel door het stof. Haar telefoon was door de Amerikanen afgeluisterd.

Het recente lek bevat opnieuw zeer gevoelige informatie. Bijvoorbeeld de analyse van de Oekraïense luchtverdediging, die op sterven na dood lijkt. Of over Servië, dat toch wapens blijkt te leveren aan Oekraïne. Het schaadt cruciale banden tussen de Amerikanen en Oekraïners. Die vonden al dat de Amerikanen hen vaak onderschatten en zien hun gelijk nu bevestigd. Ernstiger is dat de Russen mogelijk wijzer worden door de gelekte informatie.

Biden ging zelf slordig om staatsgeheime documenten

Voor de president is het van belang om de zaak serieus ter hand te nemen. Niet alleen in de communicatie met bondgenoten – er komen een hoop sorry-gesprekken aan – maar ook door een harde aanpak van de Amerikaanse omgang met staatsgeheime documenten. Biden moet niet vergeten dat ook hij zelf er door in de problemen is gekomen.

Net als oud-president Donald Trump en vicepresident Mike Pence had Biden thuis (in zijn garage) nog geheime documenten liggen uit zijn tijd als vicepresident. Het onderzoek daarnaar loopt nog. Het accuraat bewaren van staatsgeheimen is een serieuze zaak.