Democraten zijn harde les van 2016 alweer vergeten

07 april 2023Leestijd: 2 minuten
Supporters juichen oud-president Donald Trump toe. Foto: ANP

De aanklacht tegen Donald Trump is wankel en levert hem veel steun op binnen de Republikeinse Partij. Toch ziet de Democratische partijelite het juridische circus tevreden aan, vol optimisme dat de strijd om het presidentschap van 2020 zich zal herhalen. De harde les van 2016 is alweer vergeten, schrijft Victor Pak.

In de rechtbank van Manhattan zat oud-president Donald Trump op 4 april in het beklaagdenbankje en kreeg liefst 34 aanklachten aan zijn broek wegens bedrijfsfraude. Hij voerde onder meer de betaling van 120.000 euro aan pornoactrice Stormy Daniels op als juridische kosten. Dat was het zwijggeld niet.

Bovendien overtrad Trump mogelijk campagnewetten. Met de betaling, vlak voor de stembusgang in 2016 uitgevoerd door zijn persoonlijk advocaat Michael Cohen, wilde Trump volgens de aanklager de verkiezingen beïnvloeden.

Trump dreigt Republikeinse Partij opnieuw naar zijn hand te zetten

De gedoodverfde winnaar Hillary Clinton verloor toen van Trump. De weinig talentvolle politica had zich te snel te rijk gerekend, zoals de gehele Democratische Partij dat toen deed. Vol ongeloof zagen de Democraten hoe Trump in 2016 de Republikeinse Partij naar zijn hand zette en met het presidentschap aan de haal ging.

Een herhaling daarvan dreigt. Sinds het nieuws dat Trump wordt aangeklaagd, neemt de steun onder Republikeinen voor de oud-president in peilingen toe. Voor Trump is dat goed nieuws. Ook al zijn de voorverkiezingen nog ver weg.

Serieuze concurrentie voor Trump heeft zich nog niet aangediend

Pas in januari 2024 gaan de eerste Republikeinen naar de stembus om een presidentskandidaat te kiezen. Naast Trump hebben zich op dit moment vier anderen gemeld. Van hen is alleen Nikki Haley een serieus te nemen tegenstrever. Concurrenten van Trump als gouverneur van Florida Ron DeSantis, twijfelen nog of ze de strijd tegen Trump willen aangaan als hij zo goed scoort in de peilingen. Zonder geduchte concurrentie ligt Trumps weg naar de nominatie open.

Democraten zien Trump als een zwakke kandidaat, een inschatting die wordt gestaafd door de verkiezingsuitslagen van 2018, 2020 en 2022. Met Trump als partijleider verloren de Republikeinen die verkiezingen of scoorden ze slechter dan verwacht.

Wees op je hoede voor Trump

In 2022 gingen Democraten zelfs zover om Trump-kandidaten financieel te steunen bij voorverkiezingen. In de overtuiging dat Democraten dan makkelijker zouden winnen bij tussentijdse verkiezingen. Die tactiek slaagde lang niet overal.

Ook nu tonen Democraten hun grenzeloze opportunisme als het om Trump gaat. Zij zien hem als een crimineel die bij de bestorming van het Capitool de Amerikaanse democratie op het spel zette en daarmee zijn kansen als serieuze politieke kracht verspeelde. Het onderschatten van de aantrekkingskracht die Trump heeft onder tientallen miljoenen Amerikanen kan een kapitale fout van de Democraten zijn. Je zou toch zeggen dat de partij in 2016 moet hebben geleerd om voor Trump altijd op haar hoede te zijn.