Egoïsme Democraten schaadt Amerikaanse democratie

13 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Congreslid Peter Meijer. Foto: ANP

Bakken met geld besteedt de Democratische Partij om extremistische Republikeinen voorverkiezingen te laten winnen ten koste van gematigde Republikeinen. Zo hopen de Democraten zelf meer zetels te winnen tijdens de tussentijdse verkiezingen in november. Een schadelijke tactiek die ongezond is in een democratie, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Peter Meijer zou het gezicht moeten zijn van een jonge, frisse lichting Republikeinen. De roodharige politicus uit Michigan vertegenwoordigt sinds 2021 in het Huis van Afgevaardigden hetzelfde district als waar voormalig president Gerald Ford (1913-2006) zijn carrière begon. Meijer, erfgenaam van een supermarktimperium en met Nederlandse wortels, vertolkt een klassiek Republikeins geluid zonder populisme.

Meijer stemde voor afzetting van Trump en dat kost hem nu zijn baan

Op zijn derde dag in functie als volksvertegenwoordiger, 6 januari 2021, werd het Capitool bestormd door een woedende menigte Trump-aanhangers en op de tiende dag moest Meijer een beslissende stem uitbrengen: samen met negen andere Republikeinen stemde de toen 32-jarige politicus vóór een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump.

Die keuze heeft hem nu de kop gekost. Zijn stem voor Trumps impeachment betekende een politiek doodvonnis. Meijer wekte de woede van Trump en dus verloor hij de Republikeinse voorverkiezingen op 3 augustus dit jaar van John Gibbs, een Make America Great Again-­kandidaat die op de steun van Trump kon rekenen. Gibbs gelooft dat de oud-president de presidentsverkiezing van 2020 heeft verloren omdat die oneerlijk zou zijn verlopen.

Democraten steunen de meest extreme Republikeinse kandidaten

Zo staat Gibbs, en niet Meijer, in november bij de tussentijdse verkiezingen namens de Republikeinse Partij op het kiesbiljet van de staat Michigan. Is dat een teken van een verdere radicalisering onder de Republikeinen? Niet direct, want Gibbs kreeg ook forse steun van de Democratische Partij om zijn strijd tegen Meijer te winnen. In aanloop naar de voorverkiezingen kocht de Democratische Partij reclametijd in op televisie om kandidaat Gibbs te promoten.

Reden voor die absurde tactiek is het streven van de Democraten om in november in het district van Gibbs te winnen. De Democratische kandidaat heeft meer kans als een radicaal figuur als Gibbs de Republikeinse Partij vertegenwoordigd, zo is het idee.

Zelfs een Capitoolbestormer kreeg financiële steun van Democraten

Die tactiek gebruiken de Democraten in tal van voorverkiezingen. Tientallen miljoenen spendeert de partij om radicale Republikeinen op het stembiljet te krijgen, in de hoop dat dat de eigen kansen vergroot om in november te winnen. In Pennsylvania steunden de Democraten bijvoorbeeld Doug Mastriano om de Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap van de staat te worden.

Mastriano beschouwt Biden niet als legitiem verkozen president van de Verenigde Staten en hij nam deel aan de bestorming van het Capitool. Wanneer Mastriano de tussentijdse verkiezingen in november wint, heeft hij als gouverneur veel invloed op het verkiezingsproces in een van de belangrijkste swing states van de Verenigde Staten. Zo won Trump in 2016 in Pennsylvania, maar wist Biden in die wispelturige staat vier jaar later nipt te winnen.

De Democratische tactiek om extremistische kandidaten te steunen, is een enorme gok die wordt ingegeven door egoïsme. De partij wil zelf zo goed mogelijk scoren, maar draagt op deze manier bij aan uitholling van de democratie. Die is veel meer gebaat bij twee netjes en goed functionerende partijen.