Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Nieuwe Iraanse revolutie tegen slachtend regime is onvermijdelijk geworden

02 december 2022Leestijd: 5 minuten

Hackers wisten de hand te leggen op documenten die waren bestemd voor de Iraanse leider Khamenei en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van het regime. Ze geven een onthutsend beeld, schrijft Afshin Ellian: Khamenei is, met medeweten en steun van de Russische inlichtingendiensten, direct verantwoordelijk voor de onderdrukking en slachting van de demonstrerende Iraanse bevolking.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Ethisch hacken is rebellie tegen machtsmisbruik en autocratie. Surveillancetechnologie is een gevaarlijk wapen tegen democratie. Hoewel wetten en moraal  voorwaarden dienen te stellen aan het gebruik van beide technologieën, moet ethisch hacken tegen de dictatuur kunnen worden ingezet. Iran en China gebruiken op grote schaal de gevaarlijke surveillancetechnologie.

Surveillancetechnologie ayatollahs nu gebruikt tegen eigen regime

Maar de surveillancetechnologie van de ayatollahs, de religieuze leiders, wordt nu geregeld gebruikt tegen hun eigen regime. Al een aantal keren hebben hackers ingebroken in de Iraanse staatssites. Ik voeg onmiddellijk toe dat bij het ontfutselen van gevoelige informatie soms ook andere staten een belangrijke rol spelen.

De laatste hack verschaft de wereld en vooral de Iraniërs een schat aan informatie. Minstens twee grote websites zijn direct gelieerd aan de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), de elitetroepen van het Iraanse leger: Tasnim en Fars News. Beide nieuwssites hebben zogenaamde verslaggevers buiten Iran, van Bagdad tot de Gazastrook. Zij zijn in werkelijkheid inlichtingenofficieren die spionage combineren met propaganda en desinformatie.

Bij Fars News werd ingebroken door een hackergroep. Die is al een paar dagen bezig het gehackte materiaal vrij te geven. In één document staat een bulletin dat is gemaakt voor de top van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Volgens verschillende deskundigen is het ook bestemd voor ayatollah Khamenei zelf: de hoogste leider van Iran. Nu heeft de Iraanse justitie erkend dat Fars News was gehackt. Tegelijk met deze erkenning probeert het regime desinformatie te verspreiden en zand in de ogen van de bevolking te strooien. Het beweert dat dit onbelangrijke journalistieke teksten zijn.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.