Premium Lock Hoe Iraniërs echt denken over Israël en de Joden

21 november 2022Leestijd: 7 minuten

Voortdurend dreigen de ayatollahs Israël van de kaart te vegen. Maar in werkelijkheid denken veel Iraniërs milder over Israël en de Joden, zo blijkt tijdens een rondreis.

‘Je bent dus onlangs naar Israël en Palestina geweest?’ vraagt Javad*). ‘Dan kon je zeker duidelijk zien hoe ze de Palestijnen hebben verraden en bezet!’ Javad is een gezette oud-docent van eind vijftig die tijdelijk werkzaam is als gids in de adembenemende stad Isfahan in Centraal-Iran. Hoewel het met 43 graden snikheet is op het Naqsh-e Jahanplein, laat Javad de groep Turkse toeristen die hij rondleidt voor de moskee wachten om uit te leggen wat er mis is met het ‘zionistische Israël’, ondersteund door driftige handgebaren.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In westerse en uiteraard Israëlische media hoor je geregeld dat er in Iran met haat en angst naar Israëliërs wordt gekeken, waarbij Iraanse politici, hardliners en extreme uitingen vaak de boventoon voeren. Dat het ayatollah-regime naar Israël kijkt als ‘kleine satan’ is geen geheim. Maar wat vinden de gewone Iraniërs van Israëliërs? Gezien de aanhouden­de onrust is duidelijk dat veel burgers heel anders tegen zaken aankijken dan het regime. Tijdens een reis door Iran praatten talloze Iraniërs openlijk over deze kwestie, van jong tot oud en van ­liberaal tot conservatief. De visie die Iraniërs op Israëliërs hebben, blijkt veel ­diverser en complexer dan het zwart-witte beeld dat het ayatollah-regime uitdraagt.

‘Israël regeert en manipuleert andere landen door kolonisatie en terrorisme. Weet je achter hoeveel terreurdaden Israël zit?’ Voor genuanceerde antwoorden of tegenargumenten staat Javad niet open, wat hij vriendelijk laat merken door soms zijn stem te verheffen. ‘Iran heeft vanaf de eerste dag de kant van de Palestijnen gekozen,’ zegt Javad terwijl hij zijn hand op zijn hart plaatst. ‘Wij zijn, in tegenstelling tot Israël, voor wereldvrede. Om stil te staan bij onze Palestijnse broeders heeft ayatollah Khomeini zelfs de herdenkingsdag Ruz Jahâni Quds (Jeruzalemdag) ingesteld.’

Volgens Javad is er qua verantwoordelijkheid voor de spanningen geen onderscheid te maken tussen de Israëlische overheid en Israëlische burgers. ‘Als Israëliërs aanvaarden wat hun regering doet zonder in opstand te komen, zijn ze in mijn ogen terroristen.’

‘Volgens de regering is elk contact met Joden een zonde’

De opvattingen van Javad worden niet door alle Iraniërs gedeeld. Als vader van een hostel­eigenaar is Solayman elke dag vroeg op om zijn zoon te helpen. Solayman, of ‘Baba’ zoals hij liever wil worden genoemd, is een openhartige zeventiger met een sneeuwwitte baard. Als veteraan van de zware Irak-Iran-oorlog in de jaren tachtig, heeft Baba de granaatscherven nog in zijn lichaam zitten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.