Victor Pak

Het moreel van de Democratische Partij is erg laag

15 januari 2022Leestijd: 2 minuten

Amerikanen nemen massaal ontslag. Niet alleen gewone werknemers, maar ook tientallen volksvertegenwoordigers. Vooral Democratische Congresleden zien de aanstaande verkiezingen niet zitten en maken hun afscheid alvast bekend. Een teken dat zij een grote nederlaag verwachten bij de aanstaande tussentijdse verkiezingen, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

In de Amerikaanse economie is sprake van een fenomeen: the great resignation. Mensen nemen massaal ontslag. In de maanden juli, augustus, september en oktober 2021 zegden telkens meer dan vier miljoen Amerikanen vrijwillig hun baan op. De hoogste cijfers in twintig jaar tijd.

Democraten nemen massaal afscheid van de politiek

Het fenomeen slaat ook over op de Amerikaanse politiek. Vooral onder Democraten is het populair. Recent maakte de 26ste Democraat in het Huis van Afgevaardigden bekend dat hij zich niet herkiesbaar stelt en na de aanstaande tussentijdse verkiezingen in november afzwaait. Met deze tussenstand haken meer dan één op de tien Democraten in het Huis af.

Een schrikbarend hoog aantal en een probleem voor de Democratische Partij. Verkozen politici hebben een grotere kans om hun zetel te behouden in hun kiesdistrict dan nieuwe kandidaten.

Plannen van Biden zijn vastgelopen

Het vertrek van de Democraten laat zien dat het moreel van de partij laag is. De belangrijkste wetgeving van Joe Biden is vastgelopen in de Senaat en in de peilingen laten kiezers blijken het beleid af te keuren van president Biden en zijn partij.

Republikeinen zien kansen om de meerderheid te krijgen in het Huis van Afgevaardigden. Zij weten dat de partij van de president vrijwel altijd flinke zetelaantallen verliest tijdens de tussentijdse verkiezingen. Sinds de Tweede Wereldoorlog lukte het slechts twee presidenten – Bill Clinton in 1998 en George W. Bush in 2002 – om bij tussentijdse verkiezingen zetels in het Huis te winnen.

Democraten zijn niet totaal kansloos komende november

Toch is de Democratische uittocht ook laf. Uitgerekend dit jaar zijn de kaarten eerlijker geschud dan bij vorige verkiezingen. Door een volkstelling zijn alle 435 kiesdistricten van de leden van het Huis van Afgevaardigden hertekend. Dit is het beruchte gerrymandering, oftewel kiesrechtgeografie.

De uitkomst van dat ingewikkelde proces wijst erop dat in veel staten de districten eerlijker zijn gemaakt. Het aantal districten waar ofwel Joe Biden ofwel Donald Trump in 2020 een ruime overwinning haalde, is afgenomen. Districten waarom de twee partijen moeten knokken, zijn toegenomen.

Onder de 26 afhakers zitten genoeg Democraten die gemakkelijk hun herverkiezing zouden kunnen winnen. Zij wisten spannende verkiezingen al vaker te winnen, door zich gematigd op te stellen.

De macht van die Democraten is momenteel op zijn top. Zij zitten in het parlement machtige commissies voor. Vermoedelijk haken zij liever af, omdat ze geen zin hebben om hun voorzittershamer over te geven aan de Republikeinen en ten minste twee jaar lang machteloos in de minderheid te moeten zitten. Het is een begrijpelijke overweging, maar hun partij is er niet mee geholpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.