buitenland

Helikopter met parlementslid crasht bij hulpactie jezidi’s

12 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Een nieuwe poging om hulpgoederen af te zetten op de Sinjar-berg, waar nog altijd duizenden jezidi’s vastzitten, is uitgelopen op een drama. Wat is er gebeurd?

De legerhelikopter die de goederen vervoerde, is neergestort in de bergen, meldt een woordvoerder van het Iraakse leger.

Wanhopig

De helikopter zou zijn gecrasht omdat de jezidi’s wanhopig aan boord probeerden te komen. De piloot is om het leven gekomen. Alissa Rubin, een journalist van de Amerikaanse krant The New York Times, die van de hulpactie verslag deed, is bij het incident gewond geraakt. Zij liep onder meer enkele gebroken ribben op.

Volgens Koerdische media was ook Vian Dakhil een van de inzittenden. Dat is het jezidische lid van het Iraakse parlement dat onlangs in een hartverscheurende toespraak aandacht vroeg voor het lot van haar geloofsgenoten, die met de dood worden bedreigd door de oprukkende terroristen van ISIS. Het is niet bekend hoe het met haar gaat. De overlevenden van de crash zouden inmiddels in veiligheid zijn gebracht.

Redding

Het Iraakse leger probeert met behulp van de Amerikanen en de Koerden de jezidi’s uit hun benarde positie te bevrijden. Maandag deed CNN verslag van een succesvolle reddingspoging. Het waren dramatische beelden: hongerige vrouwen en kinderen die onder het stof aan boord van de helikopter kruipen.

Intussen hangt ISIS nog altijd rond bij de Sinjar-berg. De terroristen hebben weliswaar klappen gekregen door de Amerikaanse luchtaanvallen, maar ze vormen nog altijd een acute dreiging voor de Koerdische religieuze minderheid.

De Verenigde Naties denken dat er nog altijd zo’n 20.000 tot 30.000 jezidi’s op hun redding wachten. hoewel er de afgelopen dagen tienduizenden zijn gered. Binnen 24 uur zouden zo’n 300 kinderen zijn omgekomen, zegt een woordvoerder van de jezidische gemeenschap in Duitsland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.