buitenland

Zo vonden enkele jezidi’s hun weg terug naar veiligheid

11 augustus 2014

Een week lang zaten tienduizenden jezidi’s vast op bergtoppen van het Sinjar-gebergte in het noorden van Irak. Inmiddels zijn enkele wegen vrijgemaakt, waardoor duizenden vluchtelingen in veiligheid zijn.

Het lukte het Koerdische leger zondag om een doorgang te maken. Ook door de Amerikaanse luchtaanvallen zijn enkele paden vrijgemaakt.

Pyjama

Nu meer jezidi’s in veiligheid zijn, wordt duidelijk onder wat voor omstandigheden zij de afgelopen dagen hebben geleefd. Een deel van de jezidi’s is gevlucht naar Syrië, waar zij verbrand, uitgedroogd en uitgehongerd aankomen.

Sommige jezidi’s moesten hun huis in het midden van de nacht ontvluchten. Zij hebben daardoor geen schoenen en niets meer dan hun pyjama’s bij zich, schrijft The Washington Post. Het is niet alle jezidi’s gelukt om in veiligheid te komen.

Enkele duizenden zitten nog vast op de bergtoppen. In sommige gevallen omdat zij nog steeds worden omsingeld door ISIS-terroristen. Ook zijn niet alle vluchtelingen sterk genoeg om de barre tocht naar een veilig gebied te maken. Vooral voor ouderen is de weg te zwaar en te lang.

Ondanks de voedseldroppingen van de Verenigde Staten hebben veel vluchtelingen dagenlang niet gegeten. De voedselpakketen kwamen in sommige gevallen terecht in de buurt van de ISIS-terroristen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gescheiden

De 75-jarige Barakat Ghanem Hassam zegt tegen de krant dat hij twee dagen heeft gelopen, samen met zijn vrouw en hun kleinzoon van 3. Het jongetje werd in de menigte gescheiden van zijn ouders. Of zij het hebben overleefd, weet Hassam niet.

Degenen die de tocht aankonden, hebben vaak zwakkere familieleden moeten achterlaten. Of zij hen ooit terug zullen zien, is zeer de vraag. Haji Qassem Ahmed (29) heeft de tocht kunnen maken, maar moest zijn vrouw en baby, die op de berg werd geboren, achterlaten. ‘Zeg tegen Amerika dat zij hulp nodig hebben.’

Een correspondent van The Telegraph schrijft dat de kinderen allemaal ziek zijn en diarree hebben. Anderen hebben last van verwondingen die zijn gaan ontsteken. De vluchtelingen hebben zich dagenlang niet kunnen wassen en zijn vaak bedekt met geitenkeutels. Hoeveel jezidi’s nog op de bergtoppen zitten, is onduidelijk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Duivel

Jezidi’s zijn een religieuze minderheid in Irak, en worden door ISIS gezien als duivelaanbidders. Ze ontkennen zoiets als de duivel en de hel, maar aanbidden een ‘schepper’ met wie ze communiceren via het hoofd van zeven engelen, Melek Taus. Volgens moslims staat hij gelijk aan Lucifer, oftewel de Duivel.

De Iraakse regering zegt dat terroristen van ISIS meer dan vijfhonderd jezidi’s hebben gedood tijdens hun offensief in het noorden van Irak. Zij zouden verspreid liggen over verschillende massagraven in het land. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen en kinderen levend zijn begraven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.