buitenland

Sneller meer Russen op zwarte lijst EU vanwege steun separatisten

22 juli 2014Leestijd: 1 minuut

De Europese Unie (EU) gaat versneld meer Russische personen, instellingen en bedrijven op de zwarte lijst zetten. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vinden dat Rusland meer had kunnen doen rond vlucht MH17.

De verdergaande strafmaatregelen waren vorige week al aangekondigd en werden dinsdag in Brussel bezegeld.

Versneld

Omdat Rusland te weinig medewerking zou bieden rond vlucht MH17 worden de sancties nu versneld. De zwarte lijst wordt nu deze week nog uitgebreid terwijl dit aanvankelijk eind juli zou gebeuren.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei na afloop van het overleg tevreden te zijn dat ‘de dreiging nu wordt omgezet in daden’.

Gevoelig

De EU-ministers ondersteunen verdergaande sancties op het gebied van defensie en technologie. Zo riep de Britse premier David Cameron op om te stoppen met het leveren van wapens aan Rusland. Ook op gebied van de gasindustrie worden sancties voorbereid.

Maar dit ligt binnen de EU niet ongevoelig. Deze economische sancties voelt Europa immers ook. De Italiaanse premier Matteo Renzi waarschuwde ervoor dat Europa deze negatieve economische effecten niet kan gebruiken nu het eindelijk een beetje uit het dal kruipt.Op een top van EU-leiders moet de knoop worden doorgehakt over deze verdergaande strafmaatregelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.