buitenland

Wie worden geraakt door nieuwe sancties tegen Rusland?

16 juli 2014Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) verscherpen de sancties tegen Rusland vanwege de inmenging van het Kremlin in Oekraïne. Doelwitten van de nieuwe sancties zijn banken en bedrijven in de energie- en defensiesector.

De Unie kondigde de sancties woensdagavond aan in Brussel, waar Europese regeringsleiders vergaderen.

Controle

De Europese lidstaten willen Moskou dwingen een eind te maken aan de opstand in het oosten van Oekraïne. Opstandelingen krijgen steun van Rusland, terwijl de regering in Kiev probeert de situatie daar onder controle te krijgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De EU heeft onder meer besloten om geen leningen meer te verstrekken voor nieuwe Russische projecten. Amerikaanse sancties treffen bedrijven, zoals Gazprom en het oliebedrijf Rosne. Ook de minister die verantwoordelijk is voor de Krim en een vertrouweling van president Vladimir Poetin zouden worden geraakt.

De Oekraïense president Petro Porosjenko riep eerder vandaag nog op tot aanpak van Rusland door de EU. Porosjenko riep op om ‘stevige EU-actie te laten zien om Oekraïne te steunen.’

Staakt-het-vuren

Voor woensdag stond een videoconferentie gepland met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, pro-Russische separatisten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Deze ging, net als dinsdag, niet door.

Volgens de OVSE hebben de separatisten niet echt belangstelling voor een staakt-het-vuren. De gevechten in het oosten van Oekraïne zijn in de tussentijd in hevigheid toegenomen. Elf militairen zijn daarbij om het leven gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.