buitenland

Russische ambassadeur bij VN: Oekraïne wil bewijs MH17 vernietigen

31 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Het is wel erg toevallig dat Kiev precies op de plek waar vlucht MH17 crashte een offensief is gestart tegen de separatisten. Het is goed mogelijk dat Oekraïne hoopt met het militaire geweld essentieel bewijsmateriaal te vernietigen.

Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), Vitaly Churkin, woensdag gezegd in New York.

Schuld

Volgens de diplomaat heeft Oekraïne mogelijk schuld te verbergen in het drama rond de Boeing 777 van Malaysia Airlines die waarschijnlijk uit de lucht is geschoten.

‘We zijn bang dat de acties van Kiev zijn ingegeven door de intentie om bewijsmateriaal te vernietigen, hetgeen impliceert dat ze een rol hebben gespeeld in de catastrofe rond de Maleisische luchtvaartmaatschappij.’

Resolutie

Churkin sprak zich vorige week maandag in de VN-Veiligheidsraad al boos uit in de richting van westerse landen die de beschuldigende vinger wijzen naar de separatisten.

Rusland ging hoe dan ook akkoord met de resolutie waarin wordt gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp. ‘Gewapende troepen’ moeten de crashzone vrij geven aan de onderzoeksteams, zo wil de resolutie.

Geweld

De separatisten gaven in eerste instantie gehoor aan de resolutie waarna een groot deel van de lichamen uit het gebied kon worden gehaald.

Maar ondanks gemaakte afspraken met Nederland en Australië viel het Oekraïense leger de separatisten aan in het gebied rond de crashzone. Daarmee schendt ook Oekraïne de resolutie van de VN-veiligheidsraad. Een onafhankelijk onderzoek op de plek van de ramp is door het opgelaaide geweld immers al dagen onmogelijk.

Oorlog

Terwijl Rusland en Oekraïne een propagandaoorlog via de media en een echte oorlog in de Donetsk-regio uit aan het vechten zijn, kijken nabestaanden machteloos toe. De kans dat de waarheid wordt achterhaald, neemt af met de dag. En in het gebied zouden bovendien nog zeker tachtig lichamen van slachtoffers liggen.

Nederland zet vol in op de steun van Kiev en heeft gedaan gekregen dat er een politiemissie komt naar het gebied. Maar met de oorlog in volle gang, blijft het de vraag of de veiligheid van deze nauwelijks bewapende politiemensen kan worden gegarandeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.