buitenland

‘In de crashzone van vlucht MH17 liggen nog altijd 80 lichamen’

31 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Het is donderdag twee weken geleden dat Malaysia Airlines vlucht MH17 naar Kuala Lumpur boven het oosten van Oekraïne ter aarde stortte. Ondanks dat een groot deel van de slachtoffers naar Nederland werd gebracht, liggen er nog altijd zeker tachtig lichamen op de rampplek.

Dat zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop op basis van nieuwe informatie.

Afschuwelijk

Australië is met 27 slachtoffers één van de getroffen landen in het drama rond vlucht MH17. In het onderzoeksteam dat in Oost-Oekraïne onder de vlag van de OVSE opereert, zitten naast Nederlanders ook Australiërs.

Bishop noemt het ‘ronduit afschuwelijk’ dat er nog altijd zoveel menselijke resten in het gebied liggen. De Australische minister beseft dat de crashzone, net als de afgelopen dagen het geval was, voorlopig onbegaanbaar zal blijven. De wanhoop klinkt door in haar woorden: ‘We hebben een team klaarstaan, we hebben experts die aan het werk kunnen, en we kunnen niet op de plek komen. ‘

Onbereikbaar

Volgens Oekraïense geheime diensten hebben de separatisten nu mijnen op de toegangswegen gelegd. Maar ook Oekraïne houdt zich niet aan de afspraken die het land maakte met minister Frans Timmermans (PvdA) en collega Bishop.

Het leger startte een invasie in het gebied rond de crashzone waardoor het gebied al dagen onbereikbaar is. Voor Oekraïne heeft het voeren van oorlog prioriteit. En nu de wijzende vinger naar Rusland en de separatisten wordt gewezen, voelt Kiev zich gesteund door het westen. De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp kijken machteloos toe.

Verkenners

Verkenners van de OVSE zijn ook donderdagochtend weer op pad gegaan om een nieuwe route naar het gebied te verkennen. In de drie auto’s met verkenners zitten ook Nederlanders en Australische experts.

Maar gezien de hevige gevechten in het gebied en de vermoedelijke plaatsing van mijnen, lijkt de kans klein dat het team donderdag wel op de plek van bestemming zal komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.