buitenland

Benjamin Netanyahu gelast grondoffensief Gazastrook

17 juli 2014Leestijd: 1 minuut

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag opdracht gegeven voor een grondoffensief in de Gazastrook. De eerste Israëlische troepen zouden al zijn begonnen met het binnendringen van Gaza.

Israël is al dagen bezig met de Operation Protective Edge. Met luchtaanvallen heeft Israël geprobeerd terreurorganisatie Hamas uit te schakelen, maar de raketten bleven komen.

Netwerk

Netanyahu laat in een verklaring weten dat Israël er alles aan doet om zijn burgers te beschermen en de rust te herstellen. Met de operatie wil Israël ‘Hamas en andere terreurorganisaties schade toebrengen’.

De premier doelt daarbij vooral op het ondergrondse netwerk van Hamas. Via tunnels worden onderdelen voor raketten de Gazastrook binnengesmokkeld. Ook zijn er ondergrondse gangen die het mogelijk maken om Israëlisch grondgebied binnen te dringen.

Staakt-het-vuren

Eerder vandaag werd er nog gespeculeerd over een staakt-het-vuren tussen Israël en de Gazastrook. De partijen zouden dichterbij een akkoord zijn gekomen tijdens onderhandelingen in de Egyptische hoofdstad Caïro, maar dit werd later ontkend door minister Avigdor Lieberman (Buitenlandse Zaken).

Van 9.00 tot 14.00 uur was er een tijdelijke wapenstilstand zodat er humanitaire goederen naar Gaza konden worden gebracht. Dat bestand werd volgens het Israëlische leger geschonden door Hamas.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.