buitenland

Poetin krijgt toestemming voor legeracties op de Krim

01 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag toestemming gekregen van zijn senaat om het leger in te zetten ‘om burgers te beschermen’ op de Krim. Het Russische leger heeft zaterdag al allerlei strategische locaties op het schiereiland de Krim bezet, zegt de Oekraïense overgangsregering.

Het hogerhuis van het Russische parlement heeft bepaald dat Poetin ‘uitgebreide maatregelen’ mag nemen. De Russen hebben het vliegveld van Simferopol, een grenswachtpost in Sebastopol en een antiraketbasis van het Oekraïense leger in Jevparoija ingenomen. Poetins voorstel tot legerinzet werd unaniem aangenomen, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Het Oekraïense leger is in ‘opperste staat van paraatheid’, laten de autoriteiten in Kiev weten. Maar volgens het Russische persbureau Interfax zou de Oekraïense marine juist oorlogsschepen hebben teruggetrokken uit havens op de Krim, om te voorkomen dat deze in Russische handen vallen.

Europese zorgen

Duitsland eist van Rusland ‘onmiddellijk volkomen duidelijkheid over de bewegingen en bedoelingen van Russische troepen op de Krim’, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, in een zaterdag verspreide verklaring. Hij noemt de ontwikkelingen op de Krim ‘gevaarlijk’ en wil zo snel mogelijk een overleg met andere Europese ministers Buitenlandse Zaken

Zijn Britse ambtsgenoot William Hague heeft zaterdag de Russische minister Sergej Lavrov gebeld en opgeroepen de situatie op de Krim ‘te de-escaleren’ en de Oekraïense grenzen te respecteren.

Pro-Russisch

Het Russische parlement, de Doema, heeft eerder de Russische president Vladimir Poetin al opgeroepen burgers op de Krim te ‘beschermen tegen geweld en tirannie’, en ook de nieuwe pro-Russische premier van de Krim, Sergej Aksenov, heeft juist de hulp van Rusland gevraagd.

In de oostelijke Oekraïense steden Charkov en Donjetsk hebben duizenden pro-Russische betogers zich verzameld om hun steun voor Rusland uit de spreken en de overgangsregering in Kiev te veroordelen.

Het referendum over de mogelijke autonomie van de Krim is inmiddels vervroegd naar 30 maart. Op het schiereiland is zeker 60 procent van de bevolking Russisch en er is veel verzet tegen de machtswissel in Kiev.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.