buitenland

Schikking van 1,2 miljard euro in fraudezaak Bernard Madoff

07 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De bank JPMorgan Chase treft binnenkort een schikking met de Amerikaanse autoriteiten voor 1,7 miljard dollar (1,2 miljard euro) in een zaak rond meesteroplichter Bernard Madoff (75). De bank zou langere tijd aanwijzingen hebben genegeerd dat er iets mis was met het beleggingsschema van Madoff.

Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. JPMorgan Chase koopt met de schikking een onderzoek af naar de eigen rol in een van de grootste oplichtingszaken ooit, schrijft The New York Times. Het schikkingsgeld van de bank waarbij de zwendelaar bankierde, gaat naar de Amerikaanse aanklager, toezichthouder OCC en een deel gaat naar de gedupeerden.

Piramidespel

In 2009 bekende Bernard (Bernie) Madoff dat hij tientallen jaren lang een piramidespel heeft gespeeld met beleggingen. Deelnemers aan zijn Ponzi-constructie, waaronder banken, beroemdheden, fondsen maar ook kleine beleggers, verloren tientallen miljarden dollars.

De meesteroplichter werd veroordeeld tot een celstraf van 150 jaar.

Meer schikkingen

Het is de zoveelste schikking van de bank in korte tijd, schrijft The New York Times. JPMorgan Chase heeft in de afgelopen 12 maanden, inclusief deze zaak, voor 20 miljard dollar aan schikkingen getroffen om juridische kwesties achter zich te kunnen laten.

De meeste schikkingen hadden te maken met manipulatie van markten. In december schikte de bank voor 9,5 miljard euro voor gesjoemel met hypotheken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.