buitenland

Staatsbegrafenis Nelson Mandela op zondag 15 december

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

Zuid-Afrika zal haar voormalige president Nelson Mandela volgende week zondag 15 december de laatste eer bewijzen tijdens een staatsplechtigheid in Qunu in de Oost-Kaap. Kort hierna zal hij tijdens een besloten dienst worden bijgezet in het familiegraf aldaar.

Dat heeft de Zuid-Amerikaanse president Jacob Zuma vrijdag bekendgemaakt.

Wereldleiders

Verwacht wordt dat vele regeringsleiders uit alle delen van de wereld de plechtigheid zullen bijwonen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft al laten weten sowieso aanwezig te zullen zijn.

Vermoedelijk zal ook koning Willem-Alexander bij de begrafenis aanwezig zijn. De koninklijke familie is altijd goed bevriend geweest met Mandela.

Periode van rouw

Maandag begint in Zuid-Afrika de officiële periode van rouw. In voetbalstadion Soccer City aan de rand van Johannesburg krijgen duizenden Zuid-Afrikanen de gelegenheid om afscheid te nemen van hun charismatische landgenoot.

Het is de plek waar Oranje de WK-finale tegen Spanje verloor, maar vooral de plaats waar Mandela zich voor het laatst aan een groot publiek toonde. De voormalige Zuid-Afrikaanse president werd voor de WK-finale met een brede glimlach in een golfkar door het stadion gereden.

Condoleancesregister

Hierna zullen overal in het land verschillende rouwplechtigheden worden georganiseerd. Op alle Zuid-Afrikaanse ambassades in de hele wereld is een condoleanceregister voor Mandela geopend.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft in Den Haag namens Nederland het register getekend. Timmermans schreef ruim een halve pagina vol en gebruikte een tekst die hij ter plekke bedacht. ‘Van jongs af aan heb ik me verbonden gevoeld met de strijd tegen apartheid,’ zei de minister.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.