Koning in brief aan nabestaanden: Mandela was inspirerend voorbeeld

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

Koning Willem-Alexander heeft een brief geschreven aan de nabestaanden van de donderdag overleden Nelson Mandela. De koning noemt Mandela in de brief ‘een inspirerend voorbeeld’.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekendgemaakt.

‘Zijn wijsheid, integriteit en vriendelijkheid vormen een inspirerend voorbeeld,’ schreef de koning aan de naasten van Mandela. De rest van de brief zal, zoals alle andere correspondentie van de koning, niet openbaar worden gemaakt.

Warme band

Het Nederlandse Koninklijke Huis heeft altijd een warme band met de eerste zwarte president van Zuid-Afrika gehad. Hij werd in 1999 door koningin Beatrix geridderd in de Orde van de Gouden Leeuw van Nassau. Deze onderscheiding heeft Beatrix maar enkele keren uitgereikt.

Mandela was nog maar een paar maanden vrijgelaten na bijna dertig jaar gevangenschap toen hij direct Nederland bezocht. Hij werd daar begroet door koningin Beatrix en prins Claus. Zes jaar later gingen de Oranjes naar Zuid-Afrika voor een staatsbezoek bij Mandela die toen intussen president was geworden. In 2002 was Mandela aanwezig op de bruiloft van toenmalig prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Mabel

Ook prinses Mabel eerde Mandela vrijdag via Twitter.  ‘Laten we Nelson Mandela eren door onze levens te leven in de geest van de vele lessen die hij ons heeft geleerd,’ schreef de prinses.

Mabel was de eerste directeur van The Elders, een groep die bijeengebracht was door Mandela. De voormalige president van Zuid-Afrika overleed donderdag in zijn woonplaats Johannesburg op 95-jarige leeftijd.