buitenland

SPD stemt in met vorming grote coalitie Duitsland

14 december 2013Leestijd: 1 minuut

De ruim 330.000 leden van de SPD hebben over het regeerakkoord met de CDU/CSU gestemd. 76 procent van de leden stemde voor het akkoord, waarmee de vorming van een rood-zwarte coalitie definitief is.

Dat meldt SPD-politica Barbara Hendricks zaterdag.

Minimumloon

De partijen hadden al eerder een regeerakkoord bereikt, maar de SPD-leden hadden nog tot vandaag om erover te stemmen.

In het akkoord is onder meer afgesproken dat er een tolheffing voor buitenlanders op de Autobahn komt, mits EU-wetgeving daar ruimte voor biedt. Het wordt weer mogelijk om een dubbel paspoort te hebben, er komt extra geld voor pensioenen en het minimumloon is vastgesteld op 8,50 euro per uur.

Diezelfde ‘grote coalitie’ van CDU/CSU en de SPD regeerde van 2005 tot 2009 ook al. De SPD werd daarna bij verkiezingen door kiezers afgestraft, omdat de partij te weinig van de eigen standpunten wist uit te voeren.

Zondag wordt de verdeling van ministersposten bekendgemaakt. Angela Merkel wordt dinsdag in de Bondsdag herkozen als bondskanselier. Het is het derde kabinet onder leiding van Merkel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.