Duitsland gaat wettelijk minimumloon invoeren

18 november 2013Leestijd: 2 minuten

Onderhandelaars van Angela Merkels CDU/CSU en de SPD zijn het eens geworden over de invoering van een wettelijk minimumloon. De overeenkomst is een belangrijke stap in de coalitieonderhandelingen.

De SPD wil dat het minimumloon 8,50 euro per uur wordt, maar of dat bedrag inderdaad de ondergrens wordt en wanneer de minimumloonwet ingaat, is nog niet bekend.

Werkgelegenheid

De Bundesbank heeft gewaarschuwd dat de maatregel de Duitsers banen kan kosten, schrijft Der Spiegel. Volgens de bank werkt één op de zes werknemers in Duitsland op dit moment voor een uurloon onder de 8,50 euro.

De kans is groot dat veel Duitsers hun werk verliezen als hun loon te veel moet stijgen. Vooral lageropgeleiden krijgen het daardoor moeilijker op de arbeidsmarkt.

Vrouwenquotum

De onderhandelaars zijn het maandag ook eens geworden over vrouwenquotum in raden van commissarissen. Afgesproken is dat uiteindelijk zeker 30 procent van de commissarissen vrouw moet zijn.

Er zijn ook nog struikelblokken bij de onderhandelingen. De partijen zijn het bijvoorbeeld nog niet eens over de invoering van adoptierechten voor homostellen.

Eisen

De invoering van een wettelijk minimumloon was één van de belangrijkste eisen van de sociaaldemocratische SPD, die eerder ook al samen met Merkels christendemocratische partij regeerde. De SPD vond echter dat de eigen standpunten toen werden ondergesneeuwd door de CDU/CSU, en dat de partij daardoor in 2009 veel kiezers verloor.

Daarom willen de sociaaldemocraten ditmaal zorgen dat er meer van hun programma in het regeerakkoord terechtkomt.

Verkiezingen

CDU/CSU was de grote winnaar van de Duitse verkiezingen in september maar haalde net geen absolute meerderheid. Merkel moest op zoek naar een nieuwe coalitiepartner, omdat de liberale regeringspartner FDP de kiesdrempel niet haalde.

De SPD van oud-minister van Financiën Peer Steinbrück werd met 25,7 procent van de stemmen de tweede partij van Duitsland.