Doodstraf minder vaak uitgevoerd in Verenigde Staten

20 december 2013Leestijd: 2 minuten

De doodstraf in de Verenigde Staten lijkt op zijn retour te zijn. Het aantal executies dat is uitgevoerd, daalde dit jaar naar 39, het laagste aantal sinds 1994.

Uit de nieuwste cijfers van het Death Penalty Info Center blijken ook steeds minder Amerikanen de doodstraf steunen.

Rechters

Hoewel de doodstraf dit jaar minder vaak is uitgevoerd, is het aantal keer dat de straf is opgelegd wel iets gestegen. Rechters legden tachtig keer de doodstraf op tegenover 76 in 2012.

De meeste executies werden uitgevoerd in de Amerikaanse staat Texas (16) gevolgd door Florida (7). Het aantal veroordeelden in afwachting van de doodstraf, criminelen on death row, is ook gedaald van 3.170 naar 3.108.

Probleem

Maar waarom wordt de doodstraf minder uitgevoerd? Volgens de onderzoekers is de steun van de bevolking voor executie afgenomen. Met 60 procent van de Amerikanen die voor de doodstraf zijn, is het laagste percentage bereikt in 40 jaar.

Een ander belangrijk probleem is het ontbreken van het fatale middel dat bij het uitvoeren van de doodstraf wordt gebruikt. De cocktail van medicijnen wordt gemaakt in Europa en wordt niet meer verkocht aan Amerikaanse gevangenissen.

Criminaliteit

In de staat Maryland is dit jaar de doodstraf afgeschaft. Gouverneur Martin O’Malley denkt niet dat de kans op executie criminaliteit terugdringt. Hij denkt dat meer staten zullen volgen.

De Amerikaanse president Barack Obama is niet tegen de doodstraf, maar zegt dat voorzichtigheid in acht moet worden genomen. Volgens de presidenten zijn er misdaden die zo vreselijk zijn, terreur of misdaden tegen kinderen, waarbij de doodstraf geschikt zou kunnen zijn.