May’s ‘makkelijke overwinning’ op losse schroeven

31 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Theresa May. Foto:AFP

Uit het niets kondigde de Britse premier Theresa May parlementsverkiezingen aan, om haar mandaat te vergroten in de Brexit. In de peilingen stond ze wekenlang straatlengtes voor op haar rivaal Jeremy Corbyn van de Labourpartij. Nu lijkt het erop dat May’s voorsprong aan het slinken is.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

May zou zelfs twintig zetels kunnen verliezen. Dat meldt de Britse krant The Times, op basis van het peilingbureau YouGov. In tegenstelling tot concurrenten peilt dit bureau per kiesdistrict. Volgens de meest recente peilingen zouden de Conservatieven van May maar liefst twintig zetels verliezen in het Lagerhuis, terwijl de Labourpartij van Corbyn een sprong zou maken, met een winst van dertig zetels. Hiermee zou May een nipte meerderheid in het Lagerhuis behouden.

Catastrofaal

Deze uitkomst zou voor May een catastrofe betekenen. Met de Brexit-onderhandelingen in aantocht is een winst van de verkiezingen van groot belang; dat versterkt haar onderhandelingspositie ten opzichte van de Europese Unie. Een premier die net verkiezingen heeft verloren, is minder serieus te nemen dan een premier die een overtuigende meerderheid in het Lagerhuis heeft.

Terwijl May een zogeheten landslide victory verwachtte, doet Labour het de laatste weken steeds beter in de peilingen. De Conservatieven schuiven de populaire May steevast naar voren als de leider die Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan gidsen. Onder het mom van het ‘sterke en stabiele’ leiderschap dat de Conservatieven kunnen bieden, kan May na de verkiezingen op een flinke meerderheid in het kabinet rekenen.

De Brexit-onderhandelingen beginnen elf dagen na de verkiezingen. Theresa May zegt dat ze ‘geen tijd te verliezen’ heeft, en roept het Britse volk op om de Conservatieven de ruimte te geven de tot nu toe verrichte werkzaamheden door te zetten. De onderhandelaars hebben na de verkiezingen nog één jaar en negen maanden om tot een overeenkomst te komen over het Britse vertrek uit de Europese Unie.