Britten dreigen weg te lopen van onderhandelingstafel

22 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten komen maandag in Brussel bijeen om de positie van de Europese Unie aan de onderhandelingstafel met de Britten te bespreken. Aanleiding is de uitspraak van de Britse Brexit-minister, die bevestigt dat voor de Britten ‘geen deal beter is dan een slechte deal’.

In een interview met de Sunday Times zegt de Brexit-minister David Davis dat de Brexit-onderhandelingen zullen uitmonden in chaos door de ‘scheidingsrekening’ die de Europese Unie (EU) presenteert.

De hoogte van de rekening zorgt voor een fel debat in het Verenigd Koninkrijk. Schattingen lopen uiteen van 5 miljard tot 110 miljard euro. Maar zelfs 1 miljard euro zou te veel zijn, aldus Davis.

Hakken in het zand

Zondag dreigde premier Theresa May met haar eigen Brexit-rekening: de EU moet volgens de Britse regering miljarden terugbetalen die het Verenigd Koninkrijk heeft betaald aan instituties als de Europese Investeringsbank (EIB).

De Britten zetten de hakken in het zand, tot onvrede van EU-onderhandelaars. Hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, Michel Barnier, waarschuwde eerder deze week dat het proces ‘niet snel en pijnloos’ zal verlopen. Of de meeting in Brussel op maandag iets zal veranderen aan de strategie van de EU, moet blijken. Europarlementariër Guy Verhofstadt houdt vol dat de EU voet bij stuk houdt.

Davis geeft aan dat de Britten liever weglopen zonder een speciale overeenkomst met de 27 overige lidstaten, dan dat het Verenigd Koninkrijk miljarden betaalt aan de EU. Hij hoopt vlak na de Britse verkiezingen op 8 juni te beginnen met de onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de Britten en de EU. Maar als het aan EU-kopstukken ligt, moet er eerst een akkoord komen over de scheidingsrekening.

‘Geen tijd te verliezen’

Davis staat inmiddels bekend als vertrouweling van May. Hij zou haar hebben aangespoord om nieuwe verkiezingen te houden, omdat het zijn taak een stuk makkelijker maakt. De Conservatieven hopen hun ‘mandaat’ in het Verenigd Koninkrijk te vergroten: verwacht wordt dat de partij van May een enorme verkiezingswinst zal boeken. Na het publiceren van het partijprogramma zakken de Conservatieven echter iets weg in de peilingen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Brexit-onderhandelingen beginnen elf dagen na de verkiezingen. Theresa May zegt dat ze ‘geen tijd te verliezen’ heeft, en roept het Britse volk op om de Conservatieven de ruimte te geven het tot nu toe verrichte werkzaamheden door te zetten. De onderhandelaars hebben na de verkiezingen nog één jaar en negen maanden om tot een overeenkomst te komen over het Britse vertrek uit de Europese Unie.